Budi dio naše mreže

Kada se konzervativni anglikanci iz cijelog svijeta sljedećega mjeseca okupe u Ruandi, mogli bi početi istraživati novi okvir vodstva kao odgovor na nedavni potez Engleske Crkve da svom svećenstvu dopusti blagoslov istospolnih "brakova".

/ Maja Ivančić

Odluka oko blagoslova je kompromis donesen na Generalnoj sinodi Engleske Crkve u veljači, ali je i izazvala biskupe koji predstavljaju većinu svjetskih anglikanaca da zaprijete raskidom s matičnom Crkvom svoje zajednice, prenosi Christianity Today.

“Engleska Crkva odstupila je od povijesne vjere koju su prenijeli apostoli i diskvalificirala se od vođenja svjetske anglikanske zajednice kao povijesna Crkva Majka”, navodi se u izjavi koju je podržalo 12 nadbiskupa-članova Svjetskoga Južnog udruženja anglikanskih crkava (GSFA). Biskupi predstavljaju anglikance u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Jedan član skupine, nadbiskup Foley Beach, predstavlja konzervativne anglikance u Sjevernoj Americi koji su raskinuli s tamošnjom liberalnijom Episkopalnom crkvom.

Neprihvatljivost odstupanja od povijesne vjere

“Koliko god službenici GSFA također žele zadržati jedinstvo vidljive Crkve i tkivo anglikanske zajednice, naš poziv da budemo ‘sveti ostatak’ ne dopušta nam da budemo u zajedništvu s provincijama koje su odstupile od povijesne vjere i krenule putem krivog učenja”, navodi GSFA, pozivajući se na, među ostalim, odobravanje istospolnih “brakova”.

Engleska Crkva još uvijek ne blagoslivlja istospolne “brakove” i tvrdi da je brak doživotna zajednica jednog muškarca i jedne žene, ali je sada odlučila svom svećenstvu dopustiti sudjelovanje u molitvama i obredima na civilnim vjenčanjima osoba istoga spola.

Na prošlomjesečnoj sinodi, Engleska Crkva također je rekla da se “kaje zbog svog neuspjeha da poželi dobrodošlicu LGBTQI+ osobama i zbog štete koju su te osobe doživjele – i nastavljaju doživljavati – u crkvama”.

Taj bi potez mogao proširiti ionako značajan raskol u anglikanskoj zajednici koja uključuje oko 85 milijuna sljedbenika u 165 zemalja. GSFA nije bio jedini u osudi akcije Engleske Crkve. Ovom potezu su se usprotivili i anglikanski službenici u Nigeriji i Aziji, zajedno s konzervativcima u Sjevernoj Americi i Engleskoj. Iako se borbe oko teologije i etike u anglikanskoj zajednici protežu sve do 1970-ih, promatrači kažu da bi sadašnja kontroverza mogla predstavljati odlučujući pomak prema svjetskom jugu – na kojem su anglikanci brojniji i konzervativniji.

Promjene u anglikanskoj zajednici su izgledne

Nadbiskup Justin Welby / Wikimedia

Prije stotinu godina više od tri četvrtine svjetskih anglikanaca živjelo je u Britaniji, prema Pew Research Centru, ali danas je većina anglikanaca u Africi. Anglikanska zajednica uključuje više od 40 samoupravnih provincija i crkava diljem svijeta, svaka sa svojim vladajućim biskupom. Biti “u zajedništvu” jedni s drugima uključuje uzajamno slaganje oko ključnih doktrina i dobrodošlicu anglikancima iz drugih crkava i pokrajina da sudjeluju u sakramentima. Nadbiskup Canterburyja, trenutno Justin Welby, smatra se “prvim među jednakima” među anglikanskim biskupima.

GSFA prenosi da bi se to moglo promijeniti. Biskupi spomenutog udruženja “više nisu u stanju priznati Welbyja kao prvog među jednakima”, rekli su, jer je Generalnu sinodu svoje Crkve naveo da donese odluke “suprotne vjeri i poretku pravovjernih provincija, čiji članovi čine većinu u globalnom crkvenom stadu.”

GAFCON, pokret svjetskih konzervativnih anglikanaca, složio se s tim mišljenjem.

“Vrijeme je da primas cijele Engleske odstupi sa svoje uloge ‘prvog među jednakima’ u vođenju anglikanske zajednice”, objavio je GAFCON u izjavi od 9. veljače koju je napisao Beach, predsjedavajući Vijeća primata GAFCON-a. “Sada je vrijeme da primasi anglikanske zajednice izaberu za sebe svoje ‘prve među jednakima’.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja