Budi dio naše mreže

Caritas je ljubav koja teče Riječkom nadbiskupijom već 52 godine. Ljubav teče, ne može ostati u sebi, uvijek izlazi iz pojedinca i hiti prema drugima, zato moto Caritasa Riječke nadbiskupije glasi „Caritas počinje s tobom“. Caritas su ljudi, svaka osoba dobre volje koja se odluči pomoći i učiniti dobro jer njihovom dobrotom Caritas pomaže svojim korisnicima. Pomoć i skrb pruža se siromašnim obiteljima, izbjeglicama, žrtvama nasilja, bolesnima, nemoćnima, umirućima, beskućnicima i drugim osobama u potrebi. 

/ tg

Više od 2.500 osoba nalazi se u evidenciji Caritasovih korisnika, brojka korisnika karitativnih usluga Riječke nadbiskupije prelazi 3. 500 osoba kada se pribroje korisnici usluga pet specijaliziranih ustanova koje brinu o najugroženijima, no stvaran broj potrebitih nažalost puno je veći jer iza korisnika programa često stoje višečlane obitelji. Pomaže im se na različite načine od materijalne pomoći, dostave prehrambenih proizvoda i medicinskih pomagala do stipendiranja učenika i studenata.

Foto: Riječka nadbiskupija

Organizirana je i sustavna pomoć za žene i djecu iz Ukrajine, a Caritas sudjeluje i u projektu pomoći migrantima u tranzitu kroz Rijeku. Caritas je osnivač Caritasova doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“ u kojem utočište pronalazi do trideset majki i djece koji su žrtve nasilja u obitelji. Caritas suradnju i pomoć pruža i ostalim karitativnim ustanovama Riječke nadbiskupije: Prihvatilištu za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Socijalnoj samoposluzi „Kruh sv. Elizabete“ , Udruzi „Depaul Hrvatska“ i Hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“.

Foto: Riječka nadbiskupija

Nadbiskupijski Caritas brine i za mrežu župnih Caritasa u kojima preko stotinu vrijednih volontera bdije nad svojom sredinom, prepoznaju osobe u potrebi i organiziraju pružanje pomoći. Na koncu, Caritas stalno komunicira i educira, podiže svijest o solidarnosti i ljubavi među ljudima te poziva da se svatko tko želi pomoću ulije u rijeku Ljubavi i poteče – da postanemo Caritas – ljubav na djelu.

Programi pomoći koje provodi Caritas Riječke nadbiskupije;

Podjela blagdanskih paketa s hranom

Svake godine uoči Božića i Uskrsa nadbiskupijski Caritas dostavlja 1500 paketa u sve župe Riječke nadbiskupije osobama i obiteljima koje su u potrebi.

Distribucija donacija prehrambenih proizvoda Caritas prima redovite donacije hrane pred istekom roka trajanja od trgovačkih lanaca „Metro“ i „Kaufland“ te ih većinom raspodjeljuje u druge karitativne ustanove, a dio podijeli svojim korisnicima. Ukupno se na ovaj način podjeli više od četrdeset tona hrane godišnje. Posudionica medicinskih pomagala Caritas nadbiskupije Rijeka pruža pomoć oboljelima, starima, nemoćnima i palijativnim pacijentima tako da im se u kućanstva dostavljaju medicinska pomagala poput antidekubitalnih madraca i medicinskih kreveta. Oko stotinu obitelji godišnje dobije krevet za svoje članove.

Caritas posuđuje i toaletna pomagala te ortopedska pomagala i sličnu medicinsku opremu koja može pomoći obiteljima dok skrbe za svoje oboljele članove. Više od stotinu obitelji godišnje primi ovu uslugu. Također, vrši se podjela pelena za odrasle.

Foto: Riječka nadbiskupija

Posjet obiteljima

Stručni tim Caritasa redovito posjećuje obitelji s više djece te obitelji s oboljelim članom ili osobom potrebnom tuđe pomoći i njege.

Foto: Riječka nadbiskupija

Program Kumstva na daljinu

Kroz humanitarni projekt Kumstva na daljinu Caritas pomaže djeci na način da spaja obitelji i pojedince s potrebitim obiteljima. Posredstvom Caritasa „kumovi“ svakog mjeseca novčanim iznosom od 200 do 300 kuna pomažu jedno određeno dijete u potrebi, svoje „kumče“. Moguće je i da više „kumova“ preuzme obvezu za jedno dijete u potrebi. Caritas u svojoj evidenciji ima brojne obitelji u kojima su djeca potrebna pomoći, bilo zbog zdravstvenih poteškoća ili bolesti roditelja te jedno-roditeljske obitelji s više djece koji su u teškim materijalnim prilikama.

Foto: Riječka nadbiskupija

Podjela bilježnica i školskog pribora

Početkom svake školske godine Caritas donira školski pribor i bilježnice učenicima osnovnih i srednjih škola koji žive u teškim materijalnim prilikama ili u obiteljima s više djece.

Stipendiranje učenika i studenata

Caritas je 2022. godine pokrenuo program stipendiranja učenika i studenta slabijeg imovinskog stanja. Za školsku i akademsku godinu podijeli 20 stipendija u vrijednosti od 160.000,00 kn.

Pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

Rat u Ukrajini obilježio je 2022. godinu u Caritasu. Velik broj izbjeglica potražio je utočište u Riječkoj nadbiskupiji i to putem Caritasa koji brine ili pruža neku vrstu pomoći za 450 izbjeglica, odnosno 181 obitelji iz Ukrajine. Riječka nadbiskupija je otvorila vrata svojih praznih župnih kuća u koje su većinom smještene majke s djecom te je do sada smješteno tridesetak izbjeglica. Osim osnovne materijalne pomoći Caritas je pružao pomoć i u pronalaženju posla, pomoć oko upisa djece u vrtić i školu, a školarcima je doniran školski pribor, Caritas je organizirao tečaj za učenje jezika jer se jezik pokazao najvećom barijerom za zapošljavanje, u suradnji sa Filozofskim fakultetom u Rijeci organiziran je besplatan tečaj hrvatskog jezika za 150 Ukrajinaca, a
financiran je posredstvom Hrvatskog Caritasa, sredstvima Caritasa Američke biskupske konferencije „Catholic Relief Services“ predviđenim za pomoć izbjeglim Ukrajincima u Hrvatskoj. Također, poslana je i materijalna pomoć u hrani i ostalim potrepštinama koja je bila prikupljena u župama nadbiskupije.

Foto: Riječka nadbiskupija

Potrepštine za malu djecu

Caritas pruža pomoć roditeljima koji imaju malu djecu te im donira i odvozi krevetiće, kolica, igračke, pelene i slično.

Podjela drva za ogrjev

Više od sedamdeset obitelji godišnje putem Caritasa dobiva drva za ogrjev.

Podjela odjeće i hrane

U skladištu Caritasa vrše se redovite donacije prehrambenih proizvoda te podjela hrane, odjeće i obuće. Pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj
tehnici.

Foto: Riječka nadbiskupija

Novčana pomoć

Najčešći zahtjevi za pružanjem novčane pomoći pristižu od osoba koje zbog teških okolnosti ili kriznih situacija ne mogu podmiriti režijske troškove i slične račune o kojima im ovisi egzistencija. Pomoć se pruža jednokratno, godišnje u iznosu od preko 130.000.00 kn.

Foto: Hrvatski Caritas

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja