Budi dio naše mreže

Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, obilježava se 25. studenoga i dijelimo s vama iskustvo misionara u Tanzaniji, don Dražana Klapeža. Dvije priče podijelio je prije nekoliko godina Papinskim misijama u Hrvatskoj, ali takvim pričama svjedočimo i danas.

/ tg

“Iskreno zahvaljujem dragomu Bogu što mi je dao milost i dar svećeničkog i misionarskog poziva. Zapravo, svi smo, kao kršćani, pozvani biti misionari, tamo gdje živimo, u svojim obiteljima, na radnom mjestu, na odmoru…”, rekao je misionar don Dražen Klapeža.

“Ljudi od nas puno očekuju. U otprilike 124 plemena, koja žive izmiješana po cijeloj Tanzaniji, a imaju svoju kulturu i običaje, nije lako usaditi u srca Kristovo evanđelje, osobito Božju ljubav, koju smo pozvani živjeti i s drugima dijeliti. U oceanu poslanja Crkve i moru potreba naroda s kojim živimo, doprinos misionara i prijatelja misija zasigurno je barem mali doprinos u hodu nabolje. Da je tako, svjedoče dva sljedeća primjera”, istaknuo je.

Djevojčica na prodaju

Lindi Kilemanjaro Shamba je mlada Masajka. Jedno jutro, prije sedam godina, došla je u misiju sva uzbuđena i zaplakana. Njezina ju rodbina, reče, želi prodati za 12 krava jednomu starom Masaju, koji već ima pet žena i puno djece, a nekoliko od njih odrasli su kao i ona. Završila je srednju školu s dobrim uspjehom. Želi nastaviti školovanje i ići na studij. Otac joj je umro, a majka nema glasa u plemenu, jer je žena.

Nastojao sam ju smiriti i utješiti. Obećao sam doći u selo i razgovarati s njezinom rodbinom. Sutradan navečer, pri zalasku sunca, kada su svi Masaji na okupu, stigoh zajedno s katehetom Masajem Pololetijem u njihovo selo. Primili su nas namrštenih lica. Razgovor je trajao dugo u noć. Nastojao sam ih uvjeriti da će imati više koristi od djevojčice ako joj dozvole nastaviti školu i da će im jednoga dana ona privrijediti puno više krava.

Popustili su i dali joj dopuštenje da ide dalje na školovanje. Lindi je završila višu školu i sada je na zadnjoj godini pravnog fakulteta. U ovih nekoliko godina pomogla je većemu broju mlađih i starijih žena svojeg plemena obraniti dostojanstvo žene.

Sjemeništarci

Paolo Lepachu, Richard Ilmasilia, Yohana Kopilato, Yohana Ilwarikishu mladi su Masaji, četvorica od sedam sjemeništaraca rodom iz Župe Dakawa. Žele biti svećenici. Kada sjemeništarci dođu na ljetne praznike, borave u Filijali Sokoine, pomalo uče i pomažu čuvati krave. Svaku od njih poznaju, jer su neke krave i njihove, koje su dali za školarinu.

Jednoga su dana otkrili da nedostaje više krava, ukradene su. Brzo su doznali gdje su krave sakrivene i tko ih je ukrao. Javili su to u misiju. Organizirali smo sastanak s poglavicom, mladim pomoćnikom šefa Masaja i uglednim starijim Masajima iz sela. Pozvali su i mene, kao župnika. Sastanak je trajao nekoliko sati. Htjeli su da sjemeništarci ne prisustvuju sastanku, ali ja nisam dozvolio. Mladi poglavica ima velik utjecaj na njih i što odluči svi moraju prihvatiti, bilo pravedno ili ne. Stariji Masaji su već popustili na njegov nagovor da se krave ne vrate i da se kateheta pomiluje.

Da ste samo vidjeli lica mladih sjemeništaraca kako su ustali i branili pravdu. Studij i kršćanski odgoj u misiji i sjemeništu, stečeni osjećaj za pravdu, istinu i ljubav, dao im je snagu i hrabrost koju sigurno ne bi imali da se nisu susreli s evanđeljem. Masaji se, inače, boje poglavice (laigwenania) kao đavla, a poštuju ga kao boga. Ponosni smo na naše sjemeništarce, zajedno s njihovim roditeljima.

“Takvi nas primjeri hrabre i snaže da Božju ljubav svjedočimo ondje gdje jesmo, da sa zadovoljstvom i dalje širimo i svjedočimo radosnu vijest spasenja svima onima koji to žele. Mladi Masaji se bore za slobodu za koju nas Krist oslobodi (usp. Gal 5,1) i ne daju se u jaram ropstva krivih zakona i običaja svojeg plemena. Molimo za njih da ustraju na putu prema svećeništvu! Od srca zahvaljujemo svima vama koji nas pratite svojim molitvama, žrtvama i odricanjem za ove ljude koji su potrebni naše pomoći, kojima nas Crkva šalje. Neka vas sve dragi Bog blagoslovi i stostruko vam za sve uzvrati”, rekao je.

Papina poruka na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 2020. godine glasila je ovako: “Prečesto se žene ponižava, zlostavlja, siluje i prisiljava na prostituciju. Ako želimo bolji svijet, svijet kao mirni dom, a ne ratište, moramo mnogo više toga učiniti za dostojanstvo svake žene.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja