Budi dio naše mreže

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u nedjelju, 12. lipnja, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je reviziji presude Roe protiv Wadea.

/ mp

Pitanje revizije presude “Roe protiv Wadea” na Vrhovnom sudu SAD-a (Roe v. Wade, 1973, US Suporeme Court) temeljem koje je prije gotovo 50 godina tzv. pravo na pobačaj definirano u Ustavu SAD-a ekstremno je polariziralo bioetički rasprave diljem svijeta. Uoči rasprave Parlamenta EU o prijedlogu rezolucije pod naslovom:

“Globalne prijetnje pravima na pobačaj: moguće poništavanje prava na pobačaj u SAD-u od strane Vrhovnog suda” predviđene za 9. lipnja, glavni tajnik Generalne skupštine Komisije biskupskih konferencija Europske unije (COMECE, Commision of the Bishops Conferences of the European Union) Manuel Barrios Prieto objavio je Deklaraciju istaknuvši: „Rasprava u Parlamentu EU je neprihvatljivo miješanje u odluke o demokratskoj nadležnosti jedne suverene države (Vrhovni sud SAD-a) koja uz to nije članica Europske unije. Usvajanje rezolucije Europskog parlamenta koja
podržava to uplitanje samo će diskreditirati tu instituciju, pokušaj da se u Povelju o temeljnim pravima EU uvede navodno pravo na pobačaj, bio bi etički neutemeljen. U europskom ili međunarodnom pravu ne postoji priznato pravo na pobačaj. Parlament EU bi trebao poštivati zakonodavne nadležnosti svojih država članica i načelo prijenosa prema kojem Unija djeluje samo u granicama nadležnosti koje su joj dodijelile države članice Ugovorima kako bi postigla ciljeve utvrđene u njima (članak 5.2. Ugovora o Europskoj uniji)“. Nakon što su dan kasnije, 9. lipnja 2022. Zastupnici Europskog parlamenta u Strasbourgu u Francuskoj usvojili prijedlog  Rezolucije (364 glasova za, 154 protiv i 37 suzdržanih), glavni tajnik COMECE-a je za  Vatican News izrazio zabrinutost rekavši: „Iako nije obvezujuća, Rezolucija koja se poziva neobjavljenu odluku Vrhovnog suda SAD-a o o mogućem poništenju presude “Roe protiv Wadea“, zabrinjava jer promovira ideju o pravu na pobacaj kao preduvjeta zaštite zdravlja žena“. U skladu s obvezujućim Konvencijama i Poveljom EU koje štite pravo na život naglasio je: „Embrij je novi život, drugačiji od života majke, koji se mora zaštiti“. (www vaticannews.va, www.bioedge.hr: The mist lift over a post-Roe landscape, May 7, 2022).

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja