Budi dio naše mreže

Koludrice benediktinke u Krku dobile su svoju mrežnu stranicu. Osim što joj je cilj da podaci o ovom samostanu budu dostupniji široj javnosti, na njoj se može ukratko pročitati o osnutku i povijesnom hodu ove monaške zajednice, saznati nešto o benediktinskom monaštvu te u fotoprikazu steći dojam o svakodnevnom životu krčkih koludrica.

/ mp

Web stranici možete pristupiti OVDJE.

Život zajednice odvijao se prema poznatom benediktinskom pravilu: moli i radi!

Vjerski i društveni život grada Krka i okolice koludrice su stoljećima obogaćivale. Prije svega molitvenim zagovorništvom, zatim odgojem ženske mladeži u kršćanskom duhu i radu. Samostan je bio prava obrtnička radionica tkanja sukna, finog veziva, pletiva i drugih praktičnih kućanskih vještina.

Dalekovidni biskup Ivan Antun Sintić, prvi biskup sjedinjenih biskupija osorske i rapske s krčkom, utemeljio je 1802. u samostanu žensku osnovnu školu na talijanskom jeziku, koja je djelovala punih 100 godina (do 1903.). Učiteljice su bile koludrice. Time je preduhitrio napoleonsku sječu mnogobrojnih samostana “društveno nekorisnih”, kako je pisalo u njegovoj uredbi. Nije mogao spasiti samostan klarisa u kojem je general Gully naumio otvoriti vojarnu.

Zadnje tri klarise premjestio je k benediktinkama da ojačaju učiteljsko kadar. Od 1921. do 1935. u samostanu je bio konvikt.

Danas mala redovnička zajednica u Krku, s velikim pouzdanjem u Boga, želi nastaviti bogatu baštinu samostana u služenju Crkvi i građanima.

Samostan u Krku

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja