Budi dio naše mreže

Vlasti u provinciji Son La u Vijetnamu odlučile su, nakon 30 godina čekanja, pravno prepoznati postojanje katoličke župe Moc Chau na sjeverozapadu Vijetnama.

/ md

Ovo je prva župa u pokrajini, od njih ukupno osam, koju je službeno odobrila i priznala lokalna vlada što je završetak duge i naporne pravne borbe tamošnjih katolika koji su se 1991. počeli okupljati u jednoj dvorani, izvijestio je Katolički tjednik.

Kao zahvala zbog toga 6. studenoga služena je u Moc Chau misa koju je predslavio biskup mons. Peter Nguyen Van Vien, apostolski upravitelj Hung Hoa. Na euharistiji su koncelebrirali biskup u miru mons. John Marie Vu Tat i 21 svećenik. Bili su bili nazočni brojni vjernici te predstavnici lokalne vlasti kao i budisti.

U propovijedi je biskup Vien istaknuo kako je župu službeno uspostavio 2015. biskup Tat, ali da korijeni okupljanja vjerničke zajednice u tom mjestu sežu 30 godina u prošlost. Mons. Vien je istaknuo kako ona svoje postojanje duguje svećenicima, redovnicima i vjernicima koji su usprkos brojnim poteškoćama njegovali zajedništvo, javlja ICC.

Tijekom mise biskup Vien imenovao je vlč. Josepha Nguyena Conga Binha za prvog župnika Moc Chaua. On u ovoj vjerničkoj zajednici pastoralno djeluje od 2018., ali sada je formalno priznat kao župnik te će moći, osim duhovnih zadaća, obavljati sve pravne poslove što se tiču civilnih vlasti.

Župa Moc Chau ima 240 obitelji i oko 900 ljudi u četiri filijale i dvije misijske ispostave u okruzima Moc Chau i Van Ho. Pokrajina prema posljednjem popisu ima oko 106 000 žitelja.

Katolička župa u Vijetnamu priznata nakon 30 godina / Foto: Katolički tjednik

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja