Budi dio naše mreže

Gradski zbor Franjo pl. Lučić boravio je u Rimu od 28 rujna do 2. listopada 2021. i ušao u povijest jer je prvi zbor koji je nastupio u crkvi sv. Jeronima nakon gotovo dvije godine pauze, uzrokovane pandemijom.

/ dz

Gradski zbor Franjo pl. Lučić boravio je u Rimu od 28 rujna do 2. listopada 2021. Zbor je u Rimu nastupio u Hrvatskoj rimskoj zajednici, na proslavi sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima. Liturgijsko slavlje, kojeg je predvodio mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice., uz tridesetak svećenika koji su na službi ili na studiju u Rimu, gradski zbor obogatio je izvođenjem hrvatske zborske baštine i kapitalnih djela hrvatskih autora (Franje pl. Lučića, Rudolfa Matza, Jakova Gotovca, Krste Odaka i Vatroslava Lisinskog). Slavlje je završeno kratkim koncertom, a na kraju je riječi zahvale uputio rektor zavoda Marko Đurin, izrazivši oduševljenje izvedenim programom, te istaknuvši kako će gradski zbor Franjo pl. Lučić ući u povijest, jer je prvi zbor koji je nastupio u crkvi sv. Jeronima nakon gotovo dvije godine pauze, uzrokovane pandemijom.

Gradski zbog pl. Franjo Lučić u Rimu/Foto/Lidia Capković Martinek

Nakon nastupa u Crkvi sv. Jeronima, nastavljeno je druženje i pjevanje u prostoru dvorišta Papinskog zavoda, te je tom prigodom Rektoru uručen Turopoljski Leksikon, u kojem je sintetizirano svo bogatstvo Turopolja, uključujući i doprinos Gradskog zbora Franjo pl. Lučić u stvaranju kulturne baštine Turopolja. Nakon toga druženje je nastavljeno uz pjesmu na poznatim Rimskim trgovima, na kojima je zbor pozdravljen od brojnih oduševljenih turista.

Dan ranije, u srijedu, članovi gradskog zbora sudjelovali su i na audijenciji kod Pape Franje, na kojoj su također imali kratki nastup u spontanom pjevanju među brojnim vjernicima, koji su ih nagradili pljeskom. Posebno žele istaknuti da su na audijenciji bili pozdravljeni na hrvatskom jeziku, kao hrvatski hodočasnici.

Gradski zbog pl. Franjo Lučić u Rimu/Foto/Lidia Capković Martinek

Zboraši naglašavaju da su se vratili iz Rima puni dojmova, na osobiti način obogaćeni duhovno i kulturološki, sretni i ponosni da su pronijeli Veliku Goricu, kao i ljepotu hrvatske zborske baštine u crkvenim prostorima, ali i na ulicama i trgovima Rima. Bilo je ovo putovanje za pamćenje, kažu, nakon dugo, dugo vremena bez nastupa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja