Budi dio naše mreže

Na Facebook stranici klape Luše osvanuo je video spot i pjesma o hrabroj hrvatskoj junakinji Mili Gojsalić, djevojke iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori koja je za vrijeme okupacije Osmanlija hrabro ušla u turski tabor te zapalila barutanu. Od tog napada neprijatelji su bili šokirani, a hrabri Poljičani uskoro su ih uspjeli i poraziti. Video spot i pjesmu poslušajte u nastavku.

/ dz

Osmanski osvajač Ahmed-paša okupio je 1530. veliku vojsku od oko 10.000 vojnika s namjerom da osvoji Poljičku Republiku koja je obuhvaćala područje istočno od Splita, točnije od Žrnovice do Blata na Cetini i Omiša te od mora do Zamosorja, piše Povijest.hr Poljička Republika svoju neovisnost čuvala je još od 13. stoljeća. Mila Gojsalić bila je djevojka iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori. Paša ju je oteo i u svom taboru silovao. Da bi se osvetila, ona je 27. ožujka zapalila skladište baruta u osmanskom taboru. Poginuli su i ona i paša i mnogi njegovi časnici. Ostatak osmanske vojske bio je tako zbunjen da su ih Poljičani iznenada napali i uspjeli poraziti, a svoju Republiku uspjeli su sačuvati do 1807. kada je njihov otpor slomio francuski maršal Marmont.

Mili Gojsalić u čast održava se u Kostanju svake godine manifestacija Dani Mile Gojsalić. Njenu skulpturu iznad Omiša izradio je slavni kipar Ivan Meštrović.

Svoj su prvi spot “Mila Gojsalića” odlučile posvetiti hrvatskoj junakinji Mili Gojsalić, koja je u vrijeme provala Turaka na područje Poljica oko 1530. (danas područje Splitsko-dalmatinske županije) otišla u osmanski tabor pa, prema pučkoj legendi, zavevši pašu, zapalila osmansku barutanu.  Pjesnikinja Jasminka Mimica napisala je tekst, a Marko Šimić napravio je glazbu i aranžman. Petra Božulić, članica klape, osmislila je scenarij, a višestruko nagrađivani Ivan Perić redatelj je spota.

Sve Turke ponor proguta Iljinac.
Zborište pusto, nema više vijeća,
Po kneževu se stolu vije mah,
Izmijenila se zla i dobra sreća,
A slavni barjak sad je pepo, prah:
Nu vazda rodu sveta su Poljica
I vazda slavna Mile Gojslavica.

Povjestice – Mile Gojslavica
August Šenoa

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja