Budi dio naše mreže

Papa Benedikt XVI. posjetio je Hrvatsku 4. i 5. lipnja 2011. godine, a svoje sjećanje na njegov dolazak podijelio je za Hrvatsku katoličku mrežu Ivan Karol Villa koji je tada imao samo dvije i pol godine. Njegovo svjedočanstvo donosimo u cijelosti.

/ im

Moje ime je Ivan Karol Villa, imam 12 godina i živim u Samoboru. Želio bih s vama podijeliti svjedočanstvo kako sam ja dočekao papu Benedikta XVI. prije 10 godina pri njegovom posjetu Hrvatskoj čega se ovih dana rado sjećamo i zahvaljujemo dragom Bogu na tome. Naime, prije 10 godina imao sam dvije i pol godine, pa se malo toga sjećam od tog događaja, ali uz pomoć fotografija i roditelja mogu svjedočiti o ovom vrlo važnom događaju.

Prije samog svjedočanstva želim napomenuti da je moja mama Verica bila u Odboru za obiteljske sadržaje Apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj kojeg je vodio tadašnji krčki biskup Valter Župan, a moj tata Guido (on je Talijan i prevoditelj) je prevodio na talijanski sav materijal vezan uz Papin pohod. Tako sam onda i ja, premda mali, upijao sve događaje vezane uz Papin dolazak u Hrvatsku. Naravno, sve je započelo pripremama. Kao što se u Zagrebu pripremalo za Papin pohod, i ja sam se pripremao na svoj način. Kako su moji roditelji išli na razna predavanja i konferencije, na neke sam i ja išao.

Tako sam onda i ja, premda mali, upijao sve događaje vezane uz Papin dolazak u Hrvatsku.

Hipodrom Ivan i roditelji

Išao sam s mamom i na probe zbora koji je nastupao na hipodromu u noćnom programu. Također smo u našoj tadašnjoj župi sv. Pavla u Retkovcu sudjelovali na molitvama za Papu, kao i na molitvi pred slikom Majke Božje od Kamenitih vrata koja je tih dana obilazila po raznim župama. Jednom je u našu kuću došao novinar s HKR-a Hrvoje Josip Bišćan koji je snimio mene kako pjevam pjesmu koju sam s mojom mamom smislio i često se tih dana puštala na HKR-u i Radio Mariji. Ta pjesma glasi: „Papa Benedikt, mi te volimo! Papa Benedikt, za tebe molimo! Papa Benedikt, u srcu si mom! Papa Benedikt, i ja u srcu tvom!“ Naravno, ja sam to otpjevao na svom tada „bebi-jeziku“.  A naravno, i sve te dane kod nas doma i u autu smo stalno slušali
pjesme koje su nastale upravo za taj Papin pohod Hrvatskoj, tako da sam ih sve znao napamet.

Ta pjesma glasi: „Papa Benedikt, mi te volimo! Papa Benedikt, za tebe molimo! Papa Benedikt, u srcu si mom! Papa Benedikt, i ja u srcu tvom!“ Naravno, ja sam to otpjevao na svom tada „bebi-jeziku“.

Premda nisam bio u zračnoj luci, Papu sam čekao na ulicama kao i svi ostali vjernici grada Zagreba i Hrvatske. Bilo je kišovito poslijepodne 4. lipnja. Pošto moja mama radi na NDS-u, došao sam tamo, s roditeljima, naravno, i dobio sam akreditaciju oko vrata, bedž s Papinim likom i zastavicu s vatikanskim bojama i Papinim grbom. Bio sam jako uzbuđen s tom akreditacijom koju čuvam sve do danas. Čekali smo Papu u Branjugovoj ulici, ispred porte NDS-a. Baš se sjećam da me moj tata držao na rukama dok smo čekali. Papa je tada išao od nuncijature prema HNK-u. Bio sam jako uzbuđen čim sam ugledao papamobil s Papom unutra. Papamobil je prošao vrlo brzo, pa Papu nisam mogao dobro pogledati. Ali to što sam vidio papamobil, bilo je dovoljno.

Ivan Karol Villa

Nakon toga moja mama i ja smo odvezli tatu u hotel Westin gdje su bili novinari, a moj tata je te večeri bio sukomentator za talijansku televiziju „Telepace“ koja prenosi sva Papina događanja. Moja mama i ja smo otišli doma, jer sam morao spavati, ali smo od kuće pratili Papin susret s mladima na Trgu bana Jelačića, naravno sa televizije „Telepace“, tako da sam mogao čuti i tatu kako komentira. Mama je tijekom noći otišla na hipodrom jer je koordinirala noćni pripremni program koji su zbog jake kiše morali skratiti i prilagoditi. Ja sam s tatom došao na hipodrom u 5 sati ujutro i bio sam s mamom na pozornici. Sjećam se da sam se s dudom u ustima cijelo vrijeme motao oko biskupa Valtera Župana, tadašnjeg predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj. Tada sam biskupa Župana vidio prvi puta u životu i odmah sam mu prišao i držao ga za ruku; doslovno se nisam htio odvojiti od njega. Ta slika mene kako se motam oko biskupa Župana završila je poslije u raznim monografijama i časopisima koji su pisali o Papinom dolasku.

Sjećam se da sam se s dudom u ustima cijelo vrijeme motao oko biskupa Valtera Župana, tadašnjeg predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj. Tada sam biskupa Župana vidio prvi puta u životu i odmah sam mu prišao i držao ga za ruku; doslovno se nisam htio odvojiti od njega.

Na hipodromu sam tijekom svete Mise s roditeljima bio pokraj pozornice na kojoj je tada bio zbor i orkestar. Na kraju sv. Mise, dok se pjevala zadnja pjesma „Ljiljane bijeli“ i dok je Papa odlazio, ja sam na toj pozornici ugledao jedan mali mikrofon na stalku kojega nitko nije koristio i došao sam do njega i počeo pjevati. To je vidio preč. Miroslav Martinjak, dirigent zbora, stavio je mikrofon na sredinu pred zbor i pozvao me da zajedno s njim „dirigiram“ tu zadnju pjesmu „Ljiljane bijeli“. Naravno, svi su se smijali i zabavljali, jer sam im stvarno bio „atrakcija“, a ja sam se stvarno uživio u svoju „ulogu“. Nakon te pjesme, himnu susreta obitelji pjevali su Čedo Antolić i ostali pjevači, pa su me i oni pozvali u svoj „band“ i pjevao sam s njima. O tom mom dirigentskom nastupu pisao je i Glas Koncila, što me stvarno iznenadilo kada mi je mama to ovih dana pokazala.

Naravno, svi su se smijali i zabavljali, jer sam im stvarno bio „atrakcija“, a ja sam se stvarno uživio u svoju „ulogu“.

Hipodrom Ivan i zbor

Jedna stvar koja mi je baš ostala u sjećanju i koju je teško opisati riječima jer je to bilo još prije 10 godina. Nakon svete Mise ja uopće nisam htio otići s hipodroma jer mi je tamo bilo jako lijepo i plakao sam kad su me roditelji vodili do auta.  Nakon Papinog odlaska danima sam se kod kuće igrao Papinog dolaska. Na podu sam imao mali tepih za igranje. Imao sam igračke aviona i auta, pa su oni putovali. Od Lego Duplo sam napravio podij za zbor, lego oltar i papinski stolac, a jedna figurica lego mi je glumila Papu kojemu je moja mama morala napraviti mitru od papira.

Nakon svete Mise ja uopće nisam htio otići s hipodroma jer mi je tamo bilo jako lijepo i plakao sam kad su me roditelji vodili do auta.  Nakon Papinog odlaska danima sam se kod kuće igrao Papinog dolaska.

Ivan se igra Papinog dolaska

Nekoliko dana kasnije iznenadio nas je poziv biskupa Župana. Želio je zahvaliti onima koji su u njegovom odboru najviše napravili da Papin pohod bude tako uspješan i lijep. Tada sam išao s roditeljima na susret sa biskupom, a on im je predao posebne zahvalnice, a onda je nas i nekoliko drugih obitelji ugostio na Krku tijekom ljeta.

Hipodrom Ivan i biskup Župan

Hvala papi Benediktu što nas je posjetio, nastavljajući djelo moga zaštitnika sv. pape Ivana Pavla II. Hvala biskupu Valteru Županu, cijeloj HBK i ostalima u pripremi ovog Papinog dolaska u našu ljubljenu domovinu Hrvatsku. Pozivam vas na molitvu za papu Benedikta da ga dragi Bog ojača i da mu snage za daljnji život i molitvu. Hvaljen Isus i Marija!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja