Budi dio naše mreže

U Napulju u Italiji zajednica franjevaca živi u pet vlakova iz 1940-ih. Žive u ovom samostanu u apsolutnom siromaštvu i pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Pokušavaju živjeti svaki dan u skladu s propisima svog utemeljitelja sv. Franje Asiškog, "slaveći Gospodina za sva stvorenja".

/ dz

U La Scampiji, radničkoj četvrti u predgrađu Napulja, jedan je od jedinstvenih samostana na svijetu. Od 1976. godine zajednica franjevaca živi od stvari koje drugi ljudi bacaju – od voća i povrća kojem je rok upotrebe pred istekom. Koriste čak i nešto staro što više nitko nije želio – vlak iz Ferrovia dello Stato, državne željezničke tvrtke. Pet antiknih automobila iz 1940-ih pretvoreno je u samostan koji je danas poznat kao Soul Station, prenosi Aleteia.

Napoli, Italia

Automobili služe kao kapelice, ćelije, ispovjedaonice, radionice i recepcije. Fratri imaju i vrt i mali voćnjak. Osam „obnovljene manje braće“ žive u ovom samostanu u apsolutnom siromaštvu i pomažu onima kojima je to najpotrebnije. Pokušavaju živjeti svaki dan u skladu s propisima svog utemeljitelja sv. Franje Asiškog, “slaveći Gospodina za sva stvorenja”.

Opasno susjedstvo

Četvrt u kojoj žive fratri jedna je od najopasnijih u Europi. Redovnici obilaze zajednicu i pokušavaju suosjećati, slušati i pružiti utjehu onima koje upoznaju. Oni također opslužuju župu i redovito posjećuju zatvore i bolnice. Ne prihvaćaju novac, već samo potrepštine poput pokrivača, kao i hranu koju kuhaju na staroj peći na drva. Višak daju ljudima u nevolji.

Napoli, Italia

U intervjuu za talijanski katolički časopis Famiglia Cristiana, brat Carlo objasnio je neobičan aspekt njihovog staništa: “Vlak predstavlja put koji putuje, ali također jednostavnost i nesigurnost. Ovim vrijednostima težimo oporavku duhovnosti i učenja svetog Franje.”

Napulj, Italia
ITALY – Train vagoon used since 1970 by Franciscan Friars like their convent and place of prayer in Naples on March 9,2012.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja