Budi dio naše mreže

Božić nije samo jedno pomahnitalo jutro koje počinje trganjem papira za zamatanje poklona, a nastavlja se omamljujućom obamrlošću nakon prvih uzbuđenja. Vrijeme je to za koje se pripremamo kroz došašće, a zatim s radošću slavimo punih 12 dana. Slijedi nekoliko ideja za produžetak slavlja Božića sve do blagdana Bogojavljenja.

/ vž
Što se tiče božićnog vremena čini se da su običaji naše obitelji u suprotnosti s ostakom svijeta. Dok mi budno i strpljivo slavimo radost došašća – ili se barem trudimo biti strpljivi – svi ostali već su se fokusirali na slavlje Božića. Ne osuđujem nikoga, samo napominjem razliku u našoj obitelji koja pokušava produbiti svoj katolički identitet, piše Fr. Michael Rennier za Aleteiu.
U katoličkoj tradiciji veći dio prosinca protiče u došašću, a Božić se naglo i čudesno, usudim se reći, dogodi na Badnjak. Punih je 12 dana božićnog vremena, koji se protežu od 25. prosinca do 6. siječnja kada slavimo blagdan Bogojavljenja. Po mom skromnom mišljenju, bila bi prava šteta ne zadržati se toliko dugo uz božićno slavlje. Osim toga, ne možemo odustati prije nego što mudraci uopće stignu!
Moja je supruga proslavu svih 12 dana Božića učinila svojim osobnim izazovom smišljajući kreativne ideje koji bi djeci bili ujedno i zabavni. Većina njezinih ideja nastoji uključiti cijelu obitelj, evo nekoliko ponajboljih:

Dekoracija kuće od medenjaka

Očito se to može učiniti i prije Božića, kao i mnogi od naših prijedloga. U svakom slučaju, to je izvrsna obiteljska aktivnost.

Nove društvene igre

Obitelj u cjelini dobiva na dar društvene igre i svi se igramo zajedno.

Noć filma s vrućom čokoladom ili kokicama

Prilično inzistiram na tome da svake godine gledamo “Sam u kući”  ili “Divan život”.

Klizanje

Ništa nije ljepše od klizanja na ledu na otvorenom klizalištu zimi.

Jahanje deva

Ovo je možda specifično za naše određeno područje, ali nevjerojatno je zabavno ako možete pronaći nešto poput ovoga. U nacionalnom svetištu Gospe Sniježne, koje je nedaleko od mjesta gdje živimo, svake godine odlazimo na izložbu svjetla te u zoološki vrt. Katolici vode mjesto, tako da ono ostaje otvoreno svih 12 dana Božića, a gužve su znatno manje nakon 25. prosinca.

Misa na blagdan svete Marije Bogorodice

Tijekom 12 dana postoji mnogo prilika da se ovo vrijeme učini posebnim odlaskom na misu – bilo da je to odlazak na misu zahvalnicu na Silvestrovo,  misa 1. siječnja na blagdan svete Marije Bogorodice ili odlazak na misu na Bogojavljenje.

Božićne pjesme na Bogojavljenje

Dvanaesta noć nakon Božića sjajno je vrijeme za zabavu. Uvijek volimo posjetiti neke ljude i otpjevati nekoliko božićnih pjesama. Tada, jer sam sredovječni, umorni otac šestero djece, noć završava u 21 sat. Ovo je samo nekoliko prijedloga kako slaviti Božić sve do blagdana Sveta tri kralja, ali siguran sam da postoji još puno ideja.
Važno je da, štogod radili i kakogod slavili, to činimo zajedno prepoznajući da Božić nije samo jedno, pomahnitalo jutro koje počinje trganjem papira za zamatanje poklona, a nastavlja se omamljujućom obamrlošću nakon prvih uzbuđenja.  Vrijeme je to za koje pripremamo kroz došašće, a zatim s radošću slavimo punih 12 dana. Nekima će se možda činiti neobično ako to čine na ovaj način, ali vaša će se obitelj previše zabavljati da bi to primijetila!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja