Budi dio naše mreže

Možda je jedno od najvećih iskušenja u katoličkom životu samozadovoljstvo. Sudjelujemo u raznim duhovnim pokretima, pohodimo misu nedjeljom i možda djelujemo u životu župe jednom ili dvaput tjedno, ali vjera nikada zapravo ne prodire duboko u naše duše. To ostaje površna stvarnost; samo još jedna stvar koju treba učiniti u našem ugodnom, civiliziranom životu.

/ dz

Volimo se žaliti na probleme u Crkvi – kritiziramo biskupe ili svećenika, prenosi Sam Guzman s portala Catholic Gentleman. Pitamo: Gdje su sveci moderne Crkve? Gdje su sveti muškarci i žene koji mogu svijetliti svjetlima u ovom mračnom svijetu? Žalimo za stanjem stvari, nikad ne shvaćajući da je Bog nas pozvao da budemo sveci. Mi smo ti koji moramo težiti svetosti kao da nam život ovisi o tome – jer oni to čine. U borbu za krunu vječnog života Isus Krist poziva vas i mene da se uzdignemo iznad mlakosti i osrednjosti i težimo veličini. Ne želi da se provlačimo kroz kršćanski život. Želi se plemenito boriti za krunu vječnog života. “Borite se da uđete na uska vrata”, kaže nam, “Mnogo je onih koji će pokušati i neće moći ući.”

Kome ćete služiti? Ne možete služiti dvojici gospodara. Kao i u svakom ratu, i tu nema sredine. Ili se boriš ili umireš.

Sad shvatite da ova duhovna borba ne znači nužno grandiozne vanjske akcije. Većini od nas nije suđeno da osnuju vjerski poredak ili da preobrate daleku naciju. Sveci nam neprestano govore da se svetost nalazi u posvećivanju naših svakodnevnih postupaka, koliko god oni mali bili. Ali poanta je u tome što se nitko ne trudi prema nebu bez napora. To ne djeluje na taj način. Imamo moćnog neprijatelja koji danonoćno radi na tome da nas uništi. Svakodnevno se susrećemo s unutarnjim i vanjskim iskušenjima koja će, ako pristanemo, uništiti našu dušu. Ako mislite da pretjerujem u duhovnim opasnostima, varate se. Rat je za vašu dušu, a ako niste budni, ako niste intenzivno usredotočeni u potrazi za svetošću, otpast ćete. 

Odaberite danas kome ćete služiti. Svetost započinje izborom: Bog ili svijet.  “Ne možete istovremeno ugoditi i Bogu i svijetu”, kaže sveti Ivan Vianney, “Oni su krajnje suprotstavljeni u svojim mislima, svojim željama i svojim postupcima.” Drugim riječima, ne možete slijediti svjetske vrijednosti i ideale dok se nazivate kršćaninom i katolikom. Ne možete se držati grijeha, zlostavljajući Božje milosrđe tražeći njegov oprost, a pritom nemate stvarnu namjeru da se promijenite. Krist vas poziva da uzmete svoj Križ i slijedite ga. To će vam donijeti više sreće i više radosti nego što uopće možete zamisliti.

Budite poput hrabrih ratnika na bojnom polju, koji se odbijaju povući i centrimetar!

Foto: Daisa/ Pexels

No, to će vas koštati i udobnosti i lakoće koju svijet obećava. „Vi ste poput križara ujedinjenih da se borite protiv svijeta”, rekao je St. Louis de Montfort, „ne poput redovnika koji se povlače iz svijeta da ih ne bi svladali, već poput hrabrih ratnika na bojnom polju, koji se odbijaju povući centimetra. Budite hrabri i hrabro se borite. “Ljudi, ako ste bili osrednji, ako ste se ugodno zadovoljili, danas vas izazivam da strastveno slijedite Krista, sa svime što jeste i što imate. Odjenite se u Božji oklop i uzmite oružje za molitvu i pokoru zazivajući snažno Gospino zagovorništvo, Pomoćnicu kršćana. Namjenite u svom srcu da se borite za vječni život, a zatim „Budite hrabri i hrabro se borite“. Vaša duša ovisi o tome.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja