Budi dio naše mreže

Među katolicima koji ljube Gospodina Isusa postoji mnogo unutarnje patnje i nedoumica u posljednje vrijeme. Razlog nije nikakva tajna. Svijet potresaju razne nevolje. Oduvijek je bilo kriza, ali u vremenu u kojem živimo često nam se čini kao da postoji nešto što ugrožava našu egzistenciju, naš život i mir. Kako sačuvati nadu i mir u sebi?

/ dz

Često nas pojave u svijetu ostavljaju bez riječi. Nijemo gledamo u stvari koje se ne bi smjele događati. Tolike žrtve terorizma, nevidljivog neprijatelja koji unosi nemir, smrt i razaranje. Bolesti, patnja obespravljenih i siromašnih. Sve je to razlog koji može u nama probuditi nemir, strah, neizvjesnost i strepnju. Kao da se u tim trenutcima nada ne nazire, kao da je iščezla iz naših srdaca. Kad god se Bog obraća čovjeku, najčešće mu prvo kaže :”Ne boj se!” Važno je to posvijestiti. On mi govori da se ne bojim. On vidi moju situaciju. On je Onaj koji sve drži u svojoj ruci.

Njegovati svoj unutarnji život

Ljudi koji će preživjeti ovu trenutnu krizu neće nužno biti oni s enciklopedijskim znanjem o teološkim detaljima, prenosi Sam Guzman s portala Catholic Gentleman. Prije će to biti oni koji poznaju Isusa Krista na intimnoj razini i koji ga vole svim otkucajima srca. Njegujte, dakle, svoj unutarnji život. Molite (posebno krunicu). Meditirajte. Njegujte unutarnju tišinu. Neprestano molite psalme, one velike i moćne oporuke u vremenima tame, kao i u vremenima pobjede. Ponovite djela vjere, nade i ljubavi. Uronite u duhovno čitanje.

Provedite vrijeme u euharistijskom klanjanju. Nastojte doista upoznati našeg Gospodina na više nego samo intelektualni način.

Otvorite mu svoje srce i uronite u spoznaju o njegovoj njezi i prisutnosti. Takvu molitvu neće ostaviti bez odgovora. Pitajte i dat će vam se. Kucajte i vrata će se otvoriti. Tražite i naći ćete. 

Biti blizu Bezgrješne Djevice

Djevica Marija je najveća od svih svetaca – čak i najveća i najdivnija od svih stvorenja. Ona je Majka Božja i posrednica svih milosti. Njoj je Bog dao obećanje da će satrti zmiji glavu. Ona je stvarno i živo biće koje vas voli i koje je moćno. Ona će vas odvesti do gorućeg srca svoga Sina. Nitko tko joj se obrati neće biti bez pomoći. Riječima velikog sv. Bernarda: „U opasnostima, u sumnjama, u poteškoćama, pomislite na Mariju, zazovite Mariju.

Budi blizu Djevice Marije i sakrij joj se ispod plašta. Ona će te hraniti mlijekom milosti i braniti od svakog zla.

Neka njezino ime ne odlazi s vaših usana, nikada ne trpite da napusti vaše srce. I da biste mogli dobiti pomoć njezine molitve, zanemarujte da ne koračate njezinim stopama. S njom za vodiča, nikada nećete zalutati; dok je prizivate, nikada nećete klonuti duhom; sve dok je ona u vašem umu, vi ste sigurni od obmane; dok vas ona drži za ruku, vi ne možete pasti; pod njenom zaštitom nemate se čega bojati; ako ona hoda prije vas, nećete se umoriti; ako vam pokaže naklonost, postići ćete cilj.”

Foto: Dario Zürchauer

Živjeti sakramentalno

U Tolkienovom Gospodaru prstenova, Frodo i Sam zaranjaju u mrak i zlo Mordora. Užas ovog mjesta gotovo je dovoljan da ih u potpunosti preplavi. Često su slabi i očajnički žedni. Ipak, svakodnevno ih, gotovo čudesno, održavaju kruh vilenjačkih lembasa koje su dobili u Rivendellu. Iako je neukusan, daje im snagu koja je znatno veća od snage obične hrane. Nema sumnje da nam je Tolkien davao sliku održive moći Euharistije. Doista, Tolkien je duboko volio Euharistiju i preporučio je da se ona prima svakodnevno. Evo što je napisao u pismu: Iz tame svog života, toliko frustriran, stavio sam pred vas jednu veliku stvar koju bih volio na zemlji: Presveti Sakrament. . . . Tamo ćete pronaći romantiku, slavu, čast, vjernost i pravi način svih svojih ljubavi na zemlji … Jedini lijek za opuštenost ili nesvjesticu je pričest. Iako uvijek sam, savršen, cjelovit i nepovrediv, Presveti Sakrament ne djeluje potpuno i jednom zauvijek ni u jednom od nas. Kao i čin vjere, on mora biti kontinuiran i rasti vježbanjem. Učestalost je najveći učinak. Sedam puta tjedno hranjivije je nego sedam puta u intervalima.

Da bismo preživjeli ovu oluju u Crkvi i u svijetu, moramo pronaći snagu u sakramentima pogotovo u čestoj euharistiji i ispovijedi.

Ali ako ste u braku, trebali biste shvatiti da je i ovo moćan sakrament. Kardinal Raymond Burke otišao je toliko daleko da je rekao: „Na svijetu nema veće sile protiv zla od ljubavi muškarca i žene u braku. Nakon svete euharistije ona ima moć koja prelazi sve što možemo zamisliti.” Crpimo snagu iz ovih snažnih milosnih sredstava koja smo dobili.

Foto: Dario Zürchauer

Vježbati poslušnost istini

Trenutno je u svijetu mnogo zbrke. Mnogi glasovi traže našu pažnju, a mnogi lažni učitelji šire suptilne laži koje se čine istinitima, ali doista skrivaju tajni otrov. Ali zapravo, za one koji žele znati istinu, to nije tako teško otkriti. Sveci, mučenici, biskupi, svećenici i pape dvadeset su stoljeća jasno objasnili učenja Isusa Krista i Katoličke crkve koju je on osnovao. I na način bez presedana, tim učenjima imamo pristup kroz obilje lako dostupnih knjiga, internetskih arhiva i audio nastave.

Da, neistine se šire po cijelom svijetu, ali isto tako se istina otkriva lakše nego ikad. Put do svetosti nije složen, ali zahtijeva napor i zalaganje – čvrstu odluku da slijedimo Krista bez obzira na cijenu.

U zbunjujuća vremena založimo se da ćemo slijediti istinu u poslušnosti – biti mučenici (svjedoci) istine riječju i djelom, u vremenu kada mnogi propituju, poput Pilata prije Krista, postoji li istina. Jer svetost nije ništa manje nego savršena poslušnost volji Boga, koji je sama istina. A istina će nas osloboditi.

Nahraniti se Dobrotom

„A sada, braćo“, kaže sveti Pavao, “što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! (Fil 4,8).

Ne možete održati svoj mir ako svoj um neprestano ispunjavate stvarima koje proizvode tjeskobu, bijes i nemirnu uznemirenost. Isključite noćne vijesti, zatvorite web stranice ako vam ne pomažu da rastete u ljubavi prema Bogu i u njegovom miru.

Ako vam ne pomaže u rastu, štete vam. To ne znači da bismo trebali biti neuki o zlu u svijetu. Ali ne bismo smjeli dopustiti da nas uznemirava, jer ovo je pobjeda za neprijatelja naše duše. Sveci nam neprestano govore da se mir srca treba čuvati u svako doba, čak i u najstrašnijim olujama i kušnjama. “Nastojte živjeti u svetom i nepromjenjivom miru”, rekao je Padre Pio, “Ne bismo smjeli dopustiti da nam se neprijatelj uvuče u srce i oduzme ovaj mir.” Naš Gospodin je rekao: „Mir vam ostavljam; mir vam svoj dajem. Neka se ne uznemiruju srca vaša, niti neka se boje.” Da biste gajili ovaj mir, vježbajte tišinu, hranite se ljepotom i dobrotom i uronite u sjaj istine. Tek tada ćete pronaći Božji mir koji nadilazi svaki razum.

Doista, možemo se pitati zajedno s Pavlom: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Božje?“ I odgovoriti: „Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.“ (Rim 8,38-39)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja