Budi dio naše mreže

Nova "Vatikanska božićna kuharica" nudi i neke recepte stare više od 1000 godina, a koji su se služili tijekom adventa i Božića.

/ mp

Vatikansku božićnu kuharicu napisao je kuhar i bivši član Švicarske garde David Geisser, zajedno s Thomasom Kellyjem i ona nudi priče o božićnim proslavama u Vatikanu te uključuje 100 božićnih recepata, piše Catholic News Agency (CNA), a prenosi Nedjelja.ba.

U kuharici je posebna pozornost posvećena i Papinskoj švicarskoj gardi, maloj vojnoj sili koja pape čuva već stoljećima. „Samo uz suradnju i pomoć Švicarske garde možemo predstaviti ovu kompilaciju posebnih recepata, priča i slika nadahnutih Vatikanom i objavljenih u slavu i čudo božićnog razdoblja“, objašnjeno je u najavi knjige. “Nadamo se da će to svima pružiti utjehu i radost. Sa zahvalnošću za njihovu službu pedeset papa i Crkvi u Rimu tijekom više od 500 godina, ovu knjigu posvećujemo Papinskoj švicarskoj gardi Svete Stolice“, kazali su.

Vatikanska božićna kuharica ​​nudi recepte poput teletine s lisičarkama, srnećeg umaka sa smokvama, deserta od šljiva, medenjaka, torte od javorove kreme… Osim toga, u knjigu su satkani i detalji o povijesti Božića, adventa, Papinske garde koja je počela štititi papu 1503. nakon što je Sveti Otac Julije II. utvrdio da je Vatikanu prijeko potrebna vojna sila koja će ga štititi od europskih sukoba. Čitateljima su ponuđene i tradicionalne božićne molitve i molitve vremena došašća.

Kako je djelo posvećeno gardistima, tu su i priče o nekim njihovim božićnim tradicijama. Gardist Felix Geisser podijelio je svoja sjećanja na Božić 1981. – Božić nakon neuspjelog pokušaja atentata na svetog papu Ivana Pavla II. „Imao sam posebnu čast služiti kao stražar prijestolja tijekom mise polnoćke. Ovo je najuzvišeniji položaj u najsvetijoj noći božićnog razdoblja, (…) tako blizu Pape, samo korak dalje”, prisjetio se Geisser kazavši kako je to bila noć kad je svjedočio preporodu Svetoga Oca.

Ova je kuharica zapravo nastavak Vatikanske kuharice Davida Geissera, koju su odobrili kuhar Michael Symon i glumica Patricia Heaton. Autor, koji je dvije godine proveo u Švicarskoj gardi, kuharsku je karijeru započeo radeći u europskim restoranima. Međunarodno priznanje stekao je u dobi od 18 godina kada je napisao kuharicu pod naslovom Oko svijeta s 80 tanjura. U uvodu svoje božićne kuharice, Geisser je rekao da je uzbuđen što će podijeliti svoja iskustva iz kuhinje Vatikana, kuhinje Garde i onoga što se sprema u božićno vrijeme. „Kad je moj prijatelj Thomas Kelly predložio božićni nastavak Vatikanske kuharice za koju smo prije četiri godine surađivali s mnogima, pomislio sam kako je to prekrasna ideja“, rekao je Geisser.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja