Budi dio naše mreže

6 lijepih načina kako reći: "Sretna Nova godina!"

Kako prenijeti osobnije i iskrenije želje? Povodom Nove godine, papa iznosi svoje dobre želje na što više jezika kako bi ih svi mogli primiti. Iako ne može zamijeniti osobni posjet, telefonski poziv ili pismo s nekoliko toplih riječi mogu ublažiti nečiju usamljenost, pogotovo kada je ovo jedan od rijetkih kontakata koji imamo s voljenima tijekom godine.

/ vž
Umjesto da svoje želje ograniči na svoj uski krug prijatelja, Steven je ove godine odlučio uputiti najbolje želje svom “najboljem neprijatelju”, piše Aletea. Pa, zašto ove godine ne bismo odvojili malo vremena i zapitali se kome poželjeti sretnu godinu i, prije svega, kako to učiniti na drugačiji način od onog jednostavnog: “Sretna nova godina!” ili “Sve najbolje!”
1. Svjedočite o Božjoj prisutnosti
Podrijetlo ove tradicije seže u davna vremena kada su Rimljani pustili ptice na nebo s Kapitola kako bi odnijeli njihove dobre želje u najudaljenije krajeve Carstva. 1. siječnja svake godine u liturgiji ponavljamo Božji blagoslov nad Aronom prije više od 3000 godina: “Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!” (Br 6, 24). Kad osobno blagoslivljamo nekoga, naše riječi trebale bi izražavati ovu majčinsku nježnost Boga nad nama koja ostaje s nama do kraja vremena.
3. Blagoslivljajte jedni druge
Tijekom Pohođenja Marijina, Elizabeta blagoslivlja Mariju i začetog Isusa. Blagoslov nije ekskluzivan izričaj samo za duhovnu elitu budući da smo svi blagoslovljeni od Boga. Ako Bog svakoga od nas voli apsolutno, zasigurno možemo blagoslivljati jedan drugog. Time postajemo izvor blagoslova baš kao što su to i drugi za nas. U kršćanskoj tradiciji blagoslov je uvijek popraćen riječima. Svojim riječima izražavamo ono što Bog može ponuditi našim bližnjima, način na koji ih vidi i što mu znače. Blagosloviti nekoga nadilazi naše zauzimanje za njega u molitvi; to je način da kažemo: “Bog te voli, dragocjen si mu.”
3. Neka bude toplo i osobno
„Kad pišem ili zovem da nekome zaželim sretnu novu godinu“, kaže Perri, „pokušavam se sjetiti što najviše želi.” Korištenje osobnih riječi dirljivije je od korištenja gotovih formula, pod uvjetom da su te riječi pažljivo odabrane. Način na koji to kažemo jednako je važan kao i ono što govorimo. Nije potrebno pisati nešto dugačko, ali trebalo bi biti prikladno, što bliže onome čemu se druga osoba nada. Razmišljajte o tome što će biti dobro za drugu osobu. Što on ili ona traži? “Da bih pronašao prave riječi, molim se pred Presvetim oltarskim sakramentom”, priznaje Steven, “i molim Duha Svetoga da me nadahne dok mislim na svaku osobu.”

Foto: Pexels

4. Recite dobre stvari o voljenima (dobar je osjećaj!)
Naši odnosi s drugima često su obilježeni sukobima, kritikama, prosudbama i osudama, umjesto blagoslovom i otvorenošću srca. Duboko značenje iza ovih poruka jest željeti im dobro, govoriti dobro o drugima. To znači ući u logiku ljubavi koja vidi samo onu dobru i lijepu stranu u svemu i zahvaljuje na tome. Dočaravanje kvalitete ili izražavanje naše zahvalnosti ima neslućene posljedice: “Riječi blagoslova dobre su za dušu”, piše benediktinski redovnik Anselm Grün.
5. Budite spremni podijeliti svoje osjećaje
Iskrenom čestitkom preuzimamo rizik da izgovarajući svoje najdublje osjećaje dopustimo drugima da nas vide kakvi uistinu jesmo te da nas zbog toga vole. Izrazite svoje prijateljstvo, zahvalnost za trenutke milosti, empatiju prema onima koji prolaze kroz teške trenutke…Iskreni osjećaji potiču autentičan susret.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

6. Poželite nekome uistinu najbolje
Poželjeti nekome dobro nije isto što i pretvarati se da će godina biti lišena patnji ili nevolja. Možemo samo poželjeti da budemo sposobni prihvatiti sve što nadolazi vjerujući Gospodu koji se nada da ćemo to proživjeti zajedno s Njim. Za nas kršćane to je možda prilika da ovu novu godinu zamišljamo kao novo rođenje, poput djeteta koje se očekuje. Kao što je papa Benedikt XVI. rekao u jednoj svojoj propovjedi, svoje želje u novoj godini trebali bismo izraziti ne trijumfalno, već u miru, potaknuti sviješću da samo Krist može udovoljiti najdubljim nadama svakog ljudskog srca i odgovoriti na uznemirujuća pitanja o boli, nepravdi i zlu, o smrti i onome što je dalje.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja