Budi dio naše mreže

PP Lonjsko polje, mnoštvo sadržaja za uživanje u posebnostima prirode

Uz istinske ljubitelje ljepota prirode Lonjskog polja te njezinih biljnih i životinjskih vrsta, Park privlači rekreativce, obitelji s djecom te ljude koji traže predah od užurbane svakodnevice.

/ Sonja Kuzmić

Park prirode Lonjsko polje, udaljen svega sedamdesetak kilometara od Zagreba, svoje posjetitelje uvijek iznova oduševljava veličanstvenim biljnim i životinjskim svijetom s kojim ljudi žive stoljećima u skladnom suživotu. Uz istinske ljubitelje jedinstvenih ljepota prirode Lonjskog polja kao i njezinih biljnih i životinjskih vrsta, Park privlači rekreativce, obitelji s djecom te ljude koji traže predah od užurbane svakodnevice.

Park prirode Lonjsko polje / Foto: Tomislav Koran /

Podsjećamo, ulazak u Park moguć je kroz tri posjetiteljska centra – Čigoč, Repušnicu i Krapje. Čigoč je diljem svijeta poznat kao prvo europsko selo roda, a Krapje ima titulu sela graditeljske baštine. Nadomak njega nalazi se ornitološki rezervat Krapje đol, važno gnjezdilište žličarke i drugih ptica močvarica. Pješačke staze koje vode Parkom, omogućuju pogled na divlje te autohtone vrste domaćih životinja. Tu su posavski konj, turopoljska svinja i slavonsko-srijemsko podolsko govedo.

Park prirode Lonjsko polje s površinom većom od 50.000 hektara drugi je najveći park prirode u Hrvatskoj.

Park prirode Lonjsko polje / Foto: Tomislav Koran /

Ulaz za djecu do 10 godina u pratnji roditelja, odnosno odrasle osobe koja je kupila ulaznicu za Park, je slobodan. Osnovna ulaznica za odrasle osobe košta 15 kuna. Uz nju posjetitelj dobiva detaljnu kartu Parka s preporukama što vidjeti i doživjeti. Ulaznica za vikend program koji je dostupan subotom, nedjeljom te praznicima i blagdanima, košta 40 kuna. Ta ulaznica posjetiteljima, među ostalim, omogućuje vožnju čamcima na solarni pogon, plovilom Vodomar te traktorskom prikolicom. Od ove godine moguća je i plovidba turističkim brodom Juran i Sofija rijekom Kupom. Taj brod prolazi i kroz povijesnu jezgru Siska.

Park prirode Lonjsko polje / Foto: Tomislav Koran /

Iz Parka prirode Lonjsko polje napominu kako se poštuju propisane epidemiološke mjere. To podrazumijeva zaštitu djelatnika i posjetitelja Parka. Primjerice, djelatnici rade koristeći radnu opremu, a bicikli za najam dezinficiraju se nakon svakog korištenja.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja