Budi dio naše mreže

Platak - jedino skijalište u Hrvatskoj gdje možete uživati u pogledu na more

Platak, brdo uživanja 365 dana u godini upoznali smo u društvu direktora Goranskog sportskog centra, Alena Udoviča i Ivana Mikića u ime HPD-a Zagreb-Matica. Osim što smo upoznali Platak kao vrlo posjećeno odredište izletnika i planinara neovisno o godišnjim dobima, doznali smo i o tijeku izgradnje sustava za zasnježenje Platka koji će omogućiti aktivnosti na snijegu neovisno o količini snijega u zimskih mjesecima. Utvrdili smo i pravila ponašanja u prirodi po pitanju odlaganja otpada koji nastane prilikom izleta u prirodu.

/ Sonja Kuzmić

Platak, omiljeno obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke, jedino je skijalište u Hrvatskoj gdje s vrha sjedežnice na 1.361 m možete uživati u pogledu na more. Izgrađen sredinom prošlog stoljeća, nakon postavljanja dvosjedežnice „Radeševo“ (1979. god.) Platak je postao vrlo popularan, ljeti kao izvrstan predah od vreline sunca i visokih temperatura, a zimi kao odredište za uživanje u aktivnostima na snijegu.

Na skijalištu Platak “rodio se” Jadranski slalom, jedino natjecanje na kojem skijaši startaju gledajući na cijeli Kvarnerski zaljev. Jadranski slalom prvi put je održan 1933.g., a premijerno izdanje ovog natjecanja osvojio je Zvonimir Kajba iz Sušaka (Rijeka).

Na Platku su nastupali i skijaši koje će kasnije obilježiti hrvatsku i svjetsku skijašku povijest, najzvučnije ime je Ante Kostelić, “tata” hrvatskog skijaškog čuda, 1969. godine osvojio je 4. mjesto na Jadranskom slalomu. 1. travnja 2006. na Radeševu su skijale i naše skijaške legende – Janica i Ivica Kostelić, te je godine održan prvi obnovljeni Međunarodni Jadranski slalom.

Uz rekreacijsku i skijašku povijest, Platak je imao i značajnu ulogu u Domovinskom ratu, u Velikom planinarskom domu su se tijekom listopada i studenog 1991. godine obavljale pripreme postrojbi 128. brigade Hrvatske vojske za odlazak na ličko ratište.

Veliki planinarski dom „Platak“ nalazi se na rubu doline Pribeniš, pored njega prolazi istoimena žičara Pribeniš 1. omiljen je među osnovnoškolcima koji organizirano zimuju na Platku. Kapacitet doma je 90 kreveta. Udaljen je svega 300 m od parkirališta. Mali planinarski dom „Sušak“ smješten je na 1127 m nadmorske visine, na oko 200 metara istočno od parkirališta na Platku odnosno oko 350 metara od skijaške staze Radeševo i može ugostiti 60 osoba. Pred domom je prostrani parking, mnogi ga koriste kao polazište za planinarske staze na Snježnik i Risnjak.

 Na Platku postoje Grill i Piknik zona, ili konkretnije 10 roštilja i 10 piknik stolova koje možete unajmiti za gurmanske užitke na otvorenom u vlastitom aranžmanu. Gastro ponuda Velikog i Malog planinarskog doma je izvrsna, možete pojesti razna domaća jela i slastice po dostupnim cijenama.

Platak nudi izvrstan provod bez obzira na dob posjetitelja, fizičku kondiciju, ili godišnje doba posjete. Ima 3 uređene šetnice, 180 km biciklističkih staza. U toplijem dijelu godine možete birati između Tubinga, Disc golfa, nogometa, boćanja, košarke i odbojke. Uređeno je i dječje igralište. Tijekom zimskih mjeseci Platak vole skijaši, boarderi, a sve je popularnije i planinarsko skijanje (

) u zimskim mjesecima, napominjemo kako je moguć najam skijaške opreme i sanjki. Generacije i generacije Riječana i Zagrepčana, ali i mnogih obitelji s djecom iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja upravo su na Platku iskusili čari sanjkanja i grudanja, izrade snjegovića i snježnih dvoraca. Mnogi su postali iskusni skijaši i istinski zaljubljenici u planinarenje.

“Ne baciti papirnatu maramicu (iako je razgradiva) u prirodi stvar je principa, odlika onih koji su istinski zaljubljenici, ali i čuvari prirodnih ljepota Hrvatske.”  Ivan Mikić HPD Zagreb-Matica (PES – planinarsko-ekološka sekcija)

U toplijem dijelu godine vrlo rado je posjećena i Trim staza dužine 2.2 kilometra s postavljenim spravama za vježbanje na određenim stanicama. Trim staza nalazi se na vrlo atraktivnom šumskom predjelu umjerenog nagiba, pogodna svim uzrastima i kategoriji vježbača, kako sportaša tako i rekreativaca. Neka Platak bude vaše slijedeće odredište u kojem ćete naći predah od vrlo često užurbane i stresne svakodnevice, možda već ovoga vikenda?!

Eko Kutak

Otpadni tekstil odvojeno se skuplja u sivim spremnicima na javnim površinama te u reciklažnim dvorištima. U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati: odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke, ostale otpadne tekstilne proizvode. Napomena, u spremnike za otpadni tekstil ne smije se odlagati: obuća, kožne torbe, pernati jastuci, popluni. Recikliranjem korištene odjeće, odnosno ostalih tekstilnih proizvoda, osiguravamo izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja