Budi dio naše mreže

Park prirode Papuk - iznimna ljepota prirode u svim godišnjim dobima

Papuk, najljepša planina u Slavoniji, zaštićena kao Park prirode, od 2007. godine i sa statusom geoparka, kao prvo takvo područje u Hrvatskoj, naše je odredište. Goran Pavić, geolog iz Stručne službe JU Park prirode Papuk bio je naš domaćin. Među ostalim, prošetali smo „Grofovom poučnom stazom“ u Park šumi Jankovac, obišli Rupnicu - prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, Sekulinačke planine - posebni rezervat šumske vegetacije koji u sebi krije vrlo rijetku europsku vrstu gljive . Posjetili smo i najočuvaniji i najljepši stari utvrđeni grad - Ružica grad. Istaknuli smo neke od pješačkih i biciklističkih staza te doznali o geocachingu, relativno novoj vrsti zabave za sve avanturisičkog duha.

/ Sonja Kuzmić

Iz ravnice koja je nakoć bila dno Panonskoga mora izdiže se Papuk, mnogima najljepša planina u Slavoniji. Iznimna geološka i i biološka raznolikost te vrlo vrijedna kulturna i povijesna baština Papuka razlozi su da je od 1999. zaštićen kao Park prirode, a od 2007. ima status geoparka, kao prvo takvo područje u Hrvatskoj. Geopark Papuk trideseti je član europske mreže geoparkova, kojih je u svijetu 66. Planina Papuk visoka je 953 metara, svoje današnje ime dobila je sredinom 19. stoljeća, u vrijeme narodnog preporoda. Dojmove svoje očaranosti papučkim krajolikom opisao je naš znameniti putopisac i esejist Matko Pejić u putopisu “Skitnje”. 

Unutar geoparka Papuk nalaze se brojna područja koja imaju status posebno zaštićenih područja. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota jedno od njih je Jankovac koji je 1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom unutar koje je izgrađena “Grofova poučna staza” u čast grofa Jankovića. U njezinu sklopu nalazi se i jedini speleološki objekt otvoren za javnost, Maksimova špilja. Uz Jankovac je vezana i duga tradicija planinarenja, prvi planinarski dom sagrađen je davne 1934. godine.

Obilazeći park prirode Papuk naići ćete i na ostatke cesta i kamena krajputaša koji datiraju još iz doba Rimljana. Uzvišenja Papuka pogodovala su gradnji utvrda za obranu od neprijatelja. Tako su nastali srednjovjekovni gradovi, najočuvaniji i najljepši stari utvrđeni grad je Ružica grad. Povrh njega nalaze se i ostaci Starog grada, koji je stariji od Ružice.

Nedaleko mjesta Voćin u sjeverozapadnom dijelu Parka smjestio se jedinstveni geološki spomenik prirode Rupnica koja je 1948. godine proglašena prvim spomenikom prirode u Hrvatskoj unutar kojeg se nalazi zanimljiva poučna staza. Posebni rezervat šumske vegetacije, Sekulinačke planine kriju u sebi oko 150 godina staru šumu bukve i jele koja je zaštićena 1966. kao posebni rezervat šumske vegetacije.

Catinella olivacea vrlo je rijetka europska vrsta gljive, a Sekulinačka planina je jedina šuma u Hrvatskoj gdje je ta vrsta pronađena. Ova gljiva raste na mrtvim, trulim, srušenim bukovim stablima.

Park prirode Papuk diči se stoljetnim hrastom kitnjakom koji je ujedno i predstavnik najstarijih živućih organizama Slavonije, ali i ovog dijela Lijepe naše. Visina mu je oko 33m, a starost oko 500 godina, zaštićen je kao spomenik prirode 2005. godine. baš kao i posljednje poznato stanište tise koje se nalazi u šumskom predjelu Debeljak u blizini Zvečeva. Vrijedno je obići i Specijalni floristički rezervat koji svoje ime duguje susjednim brdima na kojima se nalazi Pliš-Mališćak-Turjak-Lapjak.

U krškom području Geoparka Papuk više je od 40 speleoloških objekata (špilja, rupa, ponora…). Čak 11 vrsta šišmiša zabilježeno je na zimovanju u ponoru Uviraljka, među njima je ugroženi velikouhi šišmiš (Myotis bechsteinii). Uviraljka je jedino poznato zimovalište močvarnog šišmiša (Myotis dasycneme) u Hrvatskoj. Uviraljka je duboka više od 30 metara s više od 200m labirinta uskih kanala. Špilja Suhodolka najdublja je špilja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dublja je 90 metara.

U podzemlju Parka prirode Papuk zabilježeno je više od 80 vrsta životinja, kukac Bryaxis živi samo u dubini Papuka. Otkriven je 2006. godine, i nova je vrsta za znanost.

Ljubitelji aktivnosti na otvorenom u Parku prirode Papuk mogu birati između planinarenja, bicikliranja, trekkinga, jahanja i naravno pješačenja. Na lokalitetu Sokoline nedaleko Velike uređeno je prvo sportsko penjalište u Slavoniji. Na stijeni visine od 12 metara postavljeno je 10 smjerova za sve koji se bave sportskim penjanjem. U Parku će na svoje doći i oni koji se žele okušati u Geocachingu, relativno novoj vrsti zabave za sve koji imaju avanturističkog duha. Radi se o igri lova na skriveno blago čiji je cilj pomoću GPS uređaja ili pametnog telefona pronaći spremnik zvan geocache.

Koje god doba godine odaberete za obilazak Parka prirode, odnosno Geoparka Papuk nećete pogriješiti, vaš ponovni posjet bit će zagarantiran.

Eko kutak

Perilica posuđa smanjuje potrošnju vode i električne energije, a time i iznos računa. U jednom pranju u perilici opere se triput veća količina posuđa nego li ručnim pranjem. Namakanje tvrdokornijih zaprljanja posuđa u toploj vodi prije pranja u perilici, smanjuje se količina vode, ali i deterdženta potrebnog za njegovo pranje. Korištenjem platnenih kuhinjskih krpa umjesto papirnatih ručnika čuvamo naše šume.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja