Budi dio naše mreže

Najstarija Medulinka, ladonja - zeleni ukras medulinske place 115 godina

Ladonja, ovogodišnja nositeljica titule „Hrvatsko stablo godine“ nacionalna je predstavnica u natjecanju za Europsko stablo godine, proglašenje pobjednika toga međunarodnog natjecanja bit će na Svjetski dan šuma, 21. ožujka 2021. godine. Natjecanjem „Hrvatsko stablo godine“ promoviraju se priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice, sa željom da se podigne svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

/ Sonja Kuzmić

Stablo ladonje, ili kako je Medulinci zovu Ledonje već 115 godina krasi medulinsku placu. Upravo ova zelena dama ovogodišnje je „Hrvatsko stablo godine“.

Cijela priča započela je još u srpnju kao pilot projekt o zaštiti naših „zelenih čuvara“ kada je Medulin posjetio „doktor za stabla“ Fran Poštenjak koji je proveo mjerenja i analizu zdravstvenog stanja Ladonje i murve (točnije murvača jer radi se o muškom primjerku stabla, nap. a.), na medulinskoj placi zaključivši da su oba stabla u dobrom stanju s obzirom na njihovu starosnu dob.

Najstarija Medulinka, ladonja / Foto: TZ općine Medulin /

Pobjedivši na ovogodišnjem nacionalnom natjecanju Medulinska Ladonja automatski je postala hrvatska kandidatkinja u međunarodnom natjecanju za Europsko stablo 2021. godine.

Natjecanjem „Hrvatsko stablo godine“ promoviraju se priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice, sa željom da se podigne svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Cilj natjecanja je privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine, a na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

Najstarija Medulinka, ladonja / Foto: TZ općine Medulin /

Kao odgovor na pitanje zašto 115 godina staru Ladonju zovu najstarijom Medulinkom, dijelimo priču koja je bila u njezinoj službenoj prijavi za ovogodišnje natjecanje za “Hrvatsko stablo godine”:

„Godine brzo prolaze, kaže nam. Sjeća se ljudi i njihovih imena i običaja poput Pusta i Majnice. Tu je uvijek bilo živo, imali smo tržnicu, ples. S osmijehom dodaje da voli na placi (trgu) pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na koncertu, zapjevati na ljetnoj fešti i u vrijeme Adventa. Tada se posebno dotjera jer obožava društvo. No najviše voli dječju ciku i smijeh, njima se i ubuduće veseli. Priča nam mudra i vedra, danas najstarija naša sumještanka, Ladonja na medulinskoj placi“. 

Najstarija Medulinka / Foto: iz privatne zbirke Andreja Badera – Ladonja na placi u Medulinu početak 20. stoljeća /

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja