Budi dio naše mreže

Europski parlament protiv flaširane vode - zagađuje okoliš i preskupa je!

Zbog cjenovnih i ekoloških razloga građane treba poticati da koriste vodovodnu vodu za piće, poručuju zastupnici Europskog parlamenta. Na javnim mjestima treba postaviti slavine s pitkom vodom, a restorani trebaju besplatno služiti vodovodnu vodu, poruka je Parlamenta.

/ Sonja Kuzmić

Pitkost vodovodne vode u Hrvatskoj socijalni je društveni i ekološki standard. Ipak, tržište flaširanom vodom, i domaće i inozemno, u punom je zamahu. Potrošačima je na svakom koraku dostupna flaširana voda raznih vrsta. Ovisno o osobnim potrebama i ukusima u ponudi je voda s porukom ili bez, voda za bebe, voda s aromama. Osim (nepotrebnog) dodatnog financijskog izdatka, flaširana voda rezultira ogromnim količinama plastičnog otpada zbog kojeg je okoliš sve ugroženiji i zatrpaniji.

Podsjetnik, univerzalno ljudsko pravo na čistu i dostupnu pitku vodu prepoznali su Ujedinjeni narodi još 2010. godine kroz Rezoluciju 64/292 kojom se izričito priznaje pravo na vodu i odvodnju što je ključno za čovjekov zdrav život.

Prema rezultatima istraživanja Agencije Europske unije za okoliš (European Environment Agency) samo 40 posto europskih rijeka, jezera, estuarija i obalnih voda zadovoljava ekološke standarde propisane Europskom direktivom o vodi za piće. Važeća Direktiva unutar Europske unije, koja jamči pružanje kvalitetne vode (na snazi je već 20 godina, op. a.), nije se znatno mijenjalala tijekom važenja. S obzirom na najnovije znanstvene podatke, nužno je da se važeće norme o kvaliteti pitke vode što žurnije usklade s realnim stanjem. Nužna je i prilagodba postojećeg zakonodavnog okvira na razini Unije i njezinih država članica radi što boljeg odgovora novim izazovima, poput sve učestalijih i duljih razdoblja suša, uzrokovanih klimatskim promjenama.

Dobiveni najnoviji znanstveni podaci, potreba prilagodbe zakonodavih okvira, novi izazovi poput klimatskih promjena ili prelazaka na kružno gospodarstvo, Europski parlament usvojio je revidirani prijedlog Direktive o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju. Njime se pooštravaju limiti dozvoljenih zagađivača poput olova, endokrinih disruptora i drugih štetnih tvari kako bi se poboljšala kvaliteta vode iz slavina, ali i povećalo njezino korištenje među građanima EU-a. Većina država članica EU-a mora što žurnije uložiti dodatne napore kako bi ispunili ciljevi Direktive kojima bi se u budućnosti osigurale dovoljne količine kvalitetne vode  za ljudske potrebe, ali i za okoliš.

“Građani imaju pravo znati da ih voda iz slavine košta tisuće puta manje od vode koju kupuju u bocama, tim više jer, čini se, neki od njih imaju apsolutno povjerenje u falširanu vodu”, kazao je na plenarnoj raspravi izvjestitelj Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Michel Dantin (EPP).

Zbog cijene i ekologije građane treba poticati da koriste vodovodnu vodu umjesto flaširane, poruka je zastupnika u Europskom parlamentu. Traži se da se na javnim mjestima postave slavine s pitkom vodom. Restorani trebaju besplatno služiti vodovodnu vodu, poručuju iz Parlamenta.

Direktiva o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju sadrži i članak kojom se pozivaju institucije Europske unije da povećaju napore u ostvarivanju univerzalnog pristupa vodi. Ovaj novi članak predstavlja važan korak naprijed i ima za cilj univerzalan i jednak pristup pitkoj vodi za sve po pristupačnim cijenama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja