Budi dio naše mreže

"Trenutno u svijetu ima puno bolesti i patnje. Krist nije uklonio križ, već nas je po tome križu spasio. U tome vidim Božju prisutnost i nadu. Ne nadu da će biti bolje ovo izvanjsko, nego da će ovo što živimo imati smisla", rekao je fra Marin Berišić za Hrvatsku katoličku mrežu iz talijanskog grada Portogruaro te predstavio Facebook stranicu Riječ za Život na kojoj svakodnevno objavljuje komentare na evanđelje dana nadahnute Radosnom vijesti. Uz to svakodnevno na svojem osobnom Facebook i Instagram profilu objavljuje i kratki video.

/ Hana Kilijan

Dvadesetrogodišnji bogoslov fra Marin Berišić iz zagrebačke Dubrave član je Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića na studiju u Milanu. Trenutno se nalazi u gradu Portogruaro, u talijanskoj regiji Veneto, gdje je u sklopu formacije na praktičnom iskustvu življenja i djelovanja u zajednici.

“Desetero braće je trenutno na trećoj godini studija. To je godina u kojoj nemamo predavanja, već odlazimo na praktično iskustvo u neku samostansku zajednicu. Zajednica u kojoj sam smješten organizira pučke misije i bavi se pastoralom mladih. Kako je sada sve zatvoreno zbog koronavirusa, ne održavamo misije. Iskustvo je trebalo trajati od siječnja do svibnja, no čini mi se da će zbog cijele situacije možda potrajati i malo duže”, istaknuo je fra Marin.

Svi smo zajedno u ovoj situaciji i baš zato što smo zajedno naša molitva je snažna!

Posljednjih tjedana zbog pandemije koronavirusa iz Italije ne prestaju dolaziti tužne vijesti o velikom broju onih koji su podlegli ovom nepoznatom virusu. Pandemija nije zaobišla niti samostane pa se tako i braća u zajednici gdje je fra Marin trenutno smješten pridržavaju svih mjera opreza.

“Jedan je fratar iz venetske provincije nedavno preminuo zbog posljedica zaraze, a imao je samo 46 godina. Nije istina da mlade osobe nisu ugrožene. Ne treba plašiti ljude, ali treba paziti na sebe i druge. U mojoj zajednici održavamo fizičku distancu kad smo za ručkom te u vrijeme molitve i mise. Trudimo se imati što manje fizičkog kontakta pa se povlačimo u svoje sobe na osobnu molitvu”, rekao je fra Marin ističući kako je nekoliko braće u njegovoj zajednici imalo povišenu temperaturu, no sada su svi dobro.

Fra Marko Nedić s kantom dezinficijensa polijeva ruke subratu / Foto: Privatni album

Franjevci – kapucini su navikli biti s narodom, no u ovim vremenima, kada to nije fizički moguće, zajedništvo s vjernicima održavaju u molitvi, ali i putem društvenih mreža. Dokaz je to da domišljata ljubav naših pastira i posvećenih osoba uvijek pronalazi put do vjernika.

“U ovim je vremenima veći naglasak stavljen na taj kontemplativni način djelovanja. Prije svega, otkrivamo ljepotu molitve. Mi malo mlađi koristimo društvene mreže te nastojimo i tako biti blizu vjernicima. Ja sam još student pa sadržaji koje objavljujem nisu teološki, već su moje iskustvo Božje riječi. Razlika je u tome pričamo li o Bogu ili pričamo s Bogom”, naglasio je fra Marin.

Krist nije uklonio križ, već nas je po tome križu spasio!

Iza Facebook stranice Riječ za Život, talijanskog naziva Parola per la Vita, uz fra Marina stoji i njegov subrat fra Mario Berišić. Ova dvojica fratara dijele isto prezime, a čak i rođendane slave sa samo nekoliko dana razlike. Često ih se može vidjeti zajedno, a kako su sada u različitim zajednicama, preko Instagrama zajedno mole krunicu.

“Na stranici zadnjih pola godine objavljujemo komentar na evanđelje dana i na hrvatskom i na talijanskom jeziku, a zadnjih tjedan dana snimam i video poruke u trajanju od jedne minute koje objavljujem na svojem Facebook i Instagram profilu”, istaknuo je fra Marin.

“Ne pitam se zašto sam krenuo sa snimanjem. Kada je anđeo Gabrijel došao Mariji, ona ga je upitala kako će začeti. Tako se i ja ne želim pitati zašto, već kako. Kako živjeti ovu situaciju, to je pitanje koje je bitno”, rekao je naš sugovornik.

Sve veći broj svećenika, redovnika i redovnica iz raznih dijelova svijeta koriste društvene mreže te na taj način šire Radosnu vijest.

“Papa Franjo kaže da trebamo izaći iz samostana, a ne zatvarati crkve. No, kako crkve zbog ove situacije moraju biti zatvorene, ovo je izlazak prema vjernicima na jedan drugačiji način. Poticaj za snimanje videa došao je kroz molitvu. Moja osobnost inače nije takva, ali u molitvi sam osjetio da bih to trebao učiniti. Mnogi u Italiji, ali i po cijelom svijetu, snimaju takve sadržaje. Bogu hvala, ima nas mnogo”, rekao je naš sugovornik.

Ništa nas ne može odvojiti od Njegove ljubavi!

Fra Marin ističe kako u ovim teškim vremenima snažno osjeća Božju prisutnost te kako vjeruje da je ovo blagoslovljeno vrijeme za sve nas.

“U ovom vremenu patnje znam da nisam sam i da imam Nekoga. Svi smo zajedno u ovoj situaciji i baš zato što smo zajedno naša molitva je snažna. Spašen je samo onaj koji može zahvaliti za ono što živi. Ovo je blagoslovljeno vrijeme! Bog je prisutan, ali to ne znači da On daje ovu patnju”, rekao je fra Marin.

Fra Marin i fra Mario / Foto: Privatni album

Iskustvo koje proživljavamo prilika je da dođemo bliže Kristu. Po Njegovom smo križu spašeni i to je, ističe fra Marin, smisao kršćanske nade.

“Kada pitamo ljude što je nada, mnogi odgovore kako je nada mogućnost da će se situacija i estetika promijeniti. Za mene je kršćanska nada u tome da Krist daje smisao svemu što živim. Trenutno u svijetu ima puno bolesti i patnje. Krist nije uklonio križ, već nas je po tome križu spasio. U tome vidim Božju prisutnost i nadu. Ne nadu da će biti bolje ovo izvanjsko, nego da će ovo što živimo imati smisala. Krist mijenja ono što je najdublje, a to je srce”, istaknuo je naš sugovornik.

Vjerovati Bogu znači ne vjerovati svome strahu!

Svi sadržaji na njegovom Facebook i Instagram profilu objavljeni su pod ključnom oznakom #ljubavnemagranice. Ideja za tu oznaku, kaže fra Marin, došla je spontano.

“Ljubav uistinu nema granica. Nju ništa ne može zaustaviti. Ono što nam uvijek ostaje je Ljubav. Sveti Pavao kaže da nas ništa neće odvojiti od ljubavi Kristove. Puno je straha oko nas, primamo razne poruke, govori se da će nam učiniti ovo ili ono… Ali Krist je za nas umro i spasio nas, ništa nas ne može odvojiti od Njegove ljubavi. Mogu učiniti što god žele, ali ja znam i vjerujem da je Njegova ljubav veća. Njegova ljubav nema granica”, rekao je fra Marin.

Fra Marin i fra Mario sa subraćom / Foto: Privatni album

Svima koji osjećaju strah i neizvjesnost fra Marin poručuje da moraju vjerovati Bogu, a ne svome strahu. Jer ako znamo da je On naš otac i da ljubi svoju djecu, rekao je fra Marin, onda neće učiniti nešto što nije dobro za nas.

“Abraham, koji je čak i svoga sina htio žrtvovati, je mogao odustati. No on je, kao i mnogi drugi sveci, vjerovao Bogu. Oni nisu sve razumjeli, ali su vjerovali. Vjera ne znači razumijevanje. Iz ove situacije ne trebamo samo izaći živi, nego i bolji. Ako ne izađemo bolji, pobijedilo je sve ono izvan nas. Ako radimo samo na materijalnom, a ne na onom duhovnom, onda cijela ova situacija nema smisla”, naglasio je naš sugovornik.

“U Prvoj Ivanovoj poslanici je zapisano: ‘Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah’. Moramo biti odlučni! Vjerovati Bogu znači ne vjerovati svome strahu. U svakom smo trenutku slobodni izabrati – izaberimo Ljubav”, zaključio je fra Marin Berišić.

Pratite stranicu Riječ za Život/ Parola per la Vita te Instagram i Facebook profil fra Marina Berišića!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja