Budi dio naše mreže

U Tiskovnom uredu u Vatikanskoj apostolskoj palači u ponedjeljak 25. veljače održan je Interdikasterijalni sastanak u užem sastavu posvećen temi borbe protiv zlostavljanja maloljetnika, priopćio je privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti.

/ sa

Ovaj sastanak je prvi konkretan plod sastanka na temu „Zaštita maloljetnika u Crkvi“, koji je završio dan ranije. Na sastanku su, zajedno s nekim poglavarima Državnog tajništva i voditeljima dikasterijâ koji se posebno bave tom temom, sudjelovali članovi Organizacijskog odbora i moderator sastanka, o. Federico Lombardi, SJ, koji je govorio o tijeku, prvim reakcijama na sastanak i onom što se planira učiniti.

Svi su se sudionici susreta složili koliko je bio potreban ovaj susret, kojeg je papa Franjo snažno želio. Također je istaknuto da nakon ovog događaja sada moraju slijediti konkretne mjere koje je snažno tražio narod Božji. U tome kontekstu prikazana su temeljna načela na kojima se nadahnjuju dokumenti i radne skupine, najavljeni na završnoj konferenciji za novinare toga Susreta. Te inicijative, potvrđeno je, morat će se priopćivati na najjasniji, pravodobniji i detaljniji mogući način.

U slobodnim intervencijama voditelja dikasterijâ, koji su potvrdili svoju predanost slijediti primjer pape Franje u borbi protiv zlostavljanja, naglasak je stavljen na potrebi slušanja žrtava kao polazne točke toga zalaganja. Naglašena je također potreba veće uključenosti laika na tome području kao i potreba za ulaganjem u osposobljavanje i prevenciju utječući se za pomoć institucijama koje imaju više iskustva na ovome području. Naposljetku, istaknuto je da bi se napredak u provođenju zaključaka sa Susreta trebao provjeravati na interdikasterijalnim sastancima u znaku sinodalnosti i sinergije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja