Budi dio naše mreže

U svojim obraćanjima u božićnom vremenu Papa se u dva navrata dotaknuo teme ideološke kolonizacije te kulturne i ekonomske kolonizacije kojom se narodima zatire slobodu i identitet. Tako se Papa vratio temi o kojoj je govorio još tijekom pohoda Manili na Filipinima 2005. godine.

/ sa

Na tradicionalnom blagdanskom prijamu za Diplomatski zbor akreditiran pri Svetoj Stolici u ponedjeljak 7. siječnja u Vatikanu papa Franjo, iznoseći iscrpni pregled vjerskih i diplomatskih događanja u 2018. godini, primijetio je kako se odnosi u međunarodnoj zajednici, i multilateralni sustav u cjelini, nalaze u teškoćama. Jedan od razloga tomu je, prema Papi, „povećana premoć u međunarodnim organizacijama moćnih i interesnih skupina koje nameću svoje vizije i ideje, potičući nove oblike ideološke kolonizacije, pri čemu se često ne poštuje identitet, dostojanstvo i senzibilitet naroda”.
U poruci Urbi et orbi na svetkovinu Rođenja Gospodnjega 2018. Papa se, pak, spomenuo „narodâ koji trpe ideološku, kulturnu i ekonomsku kolonizaciju, gledajući kako im se zatiru sloboda i identitet, i koji trpe glad i nedostatak obrazovnih i zdravstvenih usluga“.
Tako se Papa vratio temi o kojoj je govorio već na susretu s obiteljima u Manili na Filipinima 16. siječnja 2005. Govoreći o »ideološkoj kolonizaciji« Papa je tada upozorio: „Čuvajmo se ideoloških kolonizacija koje žele uništiti obitelj, koje nisu plod snova, molitve, susreta s Bogom, poslanja koje nam je Bog dao. One dolaze izvana, zbog čega kažem da su kolonizacija“. „Nemojmo izgubiti slobodu koju nam je Bog dao, poslanje obitelji! Kao što su naši narodi u određenom trenutku povijesti donijeli zrelu odluku da kažu „ne“ bilo kakvoj političkoj kolonizaciji, kao obitelji moramo biti vrlo mudri i reći svoj odlučni „ne“ svakoj namjeri ideološke kolonizacije obitelji…”, poručio je Sveti Otac u Manili.
Papa je usto u više svojih istupa upozorio na ideološku kolonizaciju koju se provodi, primjerice, pokušajima uvođenja rodne teorije u školske sustave raznih zemalja, nerijetko pod izlikom dobrotvorstva. „Ulaze u jedan narod s idejom koja nema nikakve veze s narodom; s nekim skupinama u narodu da, ali ne s narodom, i koloniziraju narod idejom koja mijenja i želi promijeniti jedan mentalitet ili jednu strukturu“, upozorio je u jednom intervjuu Papa.
Narod ima svoju kulturu, svoju povijest; svaki narod ima svoju vlastitu kulturu. No kada postoje uvjeti nametnuti od strane kolonizatorskih imperijâ, oni pokušavaju iskorijeniti identitet naroda i stvarati uniformiranost. U globalizaciji, ističe Papa, svaka osoba, svaki dio, treba sačuvati svoj vlastiti identitet, svoje biće a da ne postane ideološki kolonizirana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja