Budi dio naše mreže

Crkva, kao Majka sve svoje djece, osobito bolesnih, podsjeća nas da su velikodušne geste, poput one dobrog Samarijanca, najvjerodostojnije sredstvo evangelizacije. Briga za bolesnike zahtijeva profesionalnost i nježnost, izravne i jednostavne geste koje se slobodno daju, poručio je papa Franjo u svojoj ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan bolesnika koji se slavi na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače.

/ sa

Sveti Otac poziva vjernike da preuzmu na sebe svoj dio odgovornosti u promicanju dobra koje je i osobno i zajedničko. Tek kad se čovjek ne smatra svijetom za sebe, nego pojedincem koji je po svojoj naravi povezan sa svima drugima, koje na jedan iskonski način doživljava kao “braću”, moguće je u društvu u djelo provoditi solidarnost usmjerenu na opće dobro, ističe Papa.

U poruci Papa je posebno istaknuo hvalevrijedno djelovanje mnogobrojnih volonterâ rekavši kako su oni „vrlo važni na društveno-zdravstvenom području“ te da „na rječit način žive duhovnost Dobroga Samarijanca“. „Volonter je nesebični prijatelj s kojim se mogu dijeliti osobne misli i emocije; svojim strpljivim slušanjem on omogućuje bolesniku da od pasivnog primatelja skrbi postane aktivni sudionik i protagonist odnosa uzajamnosti koji može obnoviti nadu i potaknuti otvorenost za daljnje liječenje. Volonterski rad prenosi vrijednosti, ponašanja i načine života u čijem je središtu želja za darivanjem. To je također način da se zdravstvenu skrb učini humanijom”, poručio je Papa u poruci za Svjetski dan bolesnika čija će se središnja proslava ove godine održati u Kolkati (Calcutti).

Papa je pozvao sve, na svim razinama, da promiču kulturu besplatnosti i dara, koja je prijeko potrebna za prevladavanje kulture profita i odbacivanja. Upozorio je katoličke zdravstvene ustanove da ne padnu u zamku da se u svome radu vode logikom pukog poslovnog upravljanja karakterističnog za poduzeća jer im to nikako nije svojstveno. One, prema Papi, moraju više biti zaokupljene brigom za osobu no za profit.

Znamo da je zdravlje relacijsko, ovisno o interakciji s drugima i zahtijeva povjerenje, prijateljstvo i solidarnost. To je blago koje se može u punini uživati tek kad se dijeli s drugima. Radost velikodušnog darivanja je indikator zdravlja kršćanina, poručio je Papa u svojoj poruci za Svjetski dan bolesnika 2019.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja