Budi dio naše mreže

Mrmljanje, naklapanje, loše govoriti o drugima nešto je što uništava obitelj, školu, radno mjesto, susjedstvo. Ratovi počinju od jezika, upozorio je papa Franjo u svom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju 3. ožujka.

/ sa

Komentirajući tekst iz Lukina Evanđelja: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?“ (6, 41) Papa je primijetio kako je lakše opaziti i osuđivati mane i grijehe drugih, a da nam ne polazi za rukom jednako jasno uvidjeti svoje vlastite. Mi uvijek skrivamo svoje pogreške, skrivamo ih i od sebe samih; lako je, naprotiv, uvidjeti nedostatke drugih. U napasti smo da budemo blagi i popustljivi sa samima sobom a strogi prema drugima. Uvijek je korisno pomagati drugima mudrim savjetima, ali dok promatramo i ispravljamo nedostatke našeg bližnjeg, moramo biti svjesni toga da i mi sami imamo nedostatke, upozorio je Papa.

Komentirajući nadalje tekst iz nedjeljnog Evanđelja: „Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga“ (rr. 43-44), Papa je primijetio da “plod su djela, ali i riječi. Kvaliteta stabla se poznaje također po riječima. Naime, tko je dobar izvlači iz svog srca i usta dobro, a tko je zao izvlači zlo, čineći ono što je najštetnije među nama, kao što je mrmljanje, naklapanje, loše govoriti o drugima. To uništava; uništava obitelj, uništava školu, uništava radno mjesto, uništava susjedstvo. Ratovi počinju od jezika”, istaknuo je Sveti Otac.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja