Budi dio naše mreže

„Odlučio sam da će Vatikanski arhivi za pontifikat Pija XII. biti otvoreni 2. ožujka 2020., točno godinu dana nakon osamdesete obljetnice izbora Eugenija Pacellija za Petrova nasljednika“, najavio je 4. ožujka papa Franjo primivši u audijenciju u Klementovoj dvorani Vatikanske apostolske palače službenike Vatikanskog tajnog arhiva. Za konzultiranje stručnjacima bit će dostupna arhivska dokumentacija koja se odnosi na pontifikat Pija XII. do njegove smrti, 9. listopada 1958. u Castel Gandolfu.

/ sa

Papa Pio XII. Foto: Agencija SIR

„Donio sam ovu odluku nakon što sam mirno i s povjerenjem saslušao mišljenje najbližih suradnika– objasnio je Papa – uvjeren da će ozbiljna i objektivna povijesna istraživanja znati procijeniti i sagledati u pravom svjetlu, s vlastitom kritikom, najsvjetlije trenutke tog papa i, nesumnjivo, također trenutke ozbiljnih poteškoća, mučnih odluka, ljudske i kršćanske razboritosti, koji bi se nekima mogli činiti suzdržanošću, ali se naprotiv radilo o, ljudski gledano vrlo teškim, pokušajima da se održi zapaljenim, u razdobljima najveće tame i okrutnosti, plamen humanitarnih inicijativa, skrivene, ali aktivne diplomacije, nade u moguća otvaranja srca dobru“.

Crkva, pojasnio je Papa, „se ne boji povijesti, štoviše, voli je i voljela bi voljeti je sve više i bolje, kao što je Bog ljubi! Dakle, s istim povjerenjem mojih predšasnika, otvaram i povjeravam istraživačima ovu dokumentarnu baštinu“.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja