Budi dio naše mreže

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić izrekao je pozdravnu riječ na kraju euharistije s obredom biskupskog ređenja mons. Fabijana Svaline, na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga 2021., u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici koju prenosimo u cijelosti.

/ md/IKA

Pozdravnu riječ predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića koju je uputio mons. Fabijanu Svalini objavila je IKA. Objavu prenosimo u cijelosti.

Dragi biskupe Fabijane,
novozaređeni koadjutore srijemski!

Prošlog tjedna imali smo prigodu preko Glasa Koncila prošetati Đakovačkom Satnicom i upoznati biskupovu obitelj i rodbinu, kao i župu sv. Roka gdje se novi biskup koadjutor rodio, krstio, odrastao i „traktor vozio“. U dosadašnjih 24 godine svećeničkog života obavljao je razne službe u svojoj matičnoj nadbiskupiji (župni vikar, tajnik, kancelar, voditelj Tiskovnog ureda) i izvan nje (odgojitelj u sjemeništu u Zagrebu, zamjenik Generalnog tajnika HBK, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, član Mješovitog povjerenstva RH i HBK te ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM). Danas smo slavili euharistiju, koju nam je Isus ostavio kao sveti događaj povijesti spasenja. S euharistijom se rodila Crkva koju euharistija izgrađuje. A Crkva kada redi i posvećuje biskupa želi neka on bude izraz njezinoga jedinstva u istini i ljubavi (2 Iv 1, 3). Stoga, dok danas spominjemo Fabijanovo rodno mjesto i njegove drage roditelje Lucu i Mirka, u duhu odlazimo do svetog grada Jeruzalema gdje se rodila Crkva. Ondje je zapravo izvor i Fabijanove službe i poslanja. Jer, Božjom voljom došao je i nalog kojim ga papa Franjo u ime Krista šalje u Srijem. Velika je to milost koju Crkva danas povjerava mons. Svalini kojega je Gospodin davno odabrao i pozvao, još od utrobe njegove majke Luce.

Dragi biskupe Fabijane,

dok Ti danas čestitam ovaj dan i sveti događaj ređenja u ime hrvatskih biskupa, od srca zahvaljujem na predanom služenju u više institucija Hrvatske biskupske konferencije, posebice u ime karitativnog djelovanja u normalnim i kriznim trenutcima, poput poplava, požara i potresa. Drago mi je što mogu prenijeti čestitke i u ime klera i puka Zadarske nadbiskupije s kojom je Srijem povezan moćima svete Stošije koja je zaštitnica zadarske nadbiskupije i katedrale, kao i štovanjem svetog Dimitrija kojeg se osobito časti u crkvi Zadarskog sveučilišta, gdje smo prije par tjedana imali zaziv Duha Svetoga za blagoslovljen početak nove sveučilišne godine. Koristim prigodu ovog obraćanja zahvaliti i čestitati mons. Đuri Gašparoviću u prigodi njegova srebrnog biskupskog jubileja. Ad multos annos, eccelentisisime Domine!

Ovom čestitkom, preuzvišeni biskupe Svalina, priključujem se časnom zboru molitelja da Te Krist „Kralj nad kraljevima i gospodar nad gospodarima“ obdari radošću i pastirskom hrabrošću. Neka bude blagoslovljeno Tvoje služenje i djelovanja u starodrevnoj biskupiji u Srijemu, koja je prije sedamnaest godina obilježila 1700. obljetnicu srijemskih mučenika (304. – 2004.). Pratila Te zaštita svetog Roka u Tvome pastoralnom radu, kao i zagovor svetih srijemskih mučenika. Neka Te Gospodin blagoslovi i čuva!

U bratskom zajedništvu odani u Gospodinu,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja