Budi dio naše mreže

„10. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“ počinju u subotu 1. veljače u povodu 75. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca na Širokom Brijegu. Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem koji je za Hrvatsku katoličku mrežu najavio program obilježavanja ove obljetnice.

/ Vesna Bihar, Marija Pandžić

Ove godine po prvi put “Dane pobijenih hercegovačkih franjevaca” počinjemo ranije, već u subotu 1. veljače, najavio je fra Miljenko. Prvi program započinje na Svijećnicu u nedjelju 2. veljače kada će od raznih spomenika pobijenim civilima doći vjernici hodočasteći na Široki Brijeg do ratnog skloništa gdje je  7. veljače 1945. ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca. Nakon toga,  slijedi sveta misa u 18 sati u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM. I poslije toga, u središtu Širokog Brijega u Kinu Borak u 19.30 imat ćemo jednu dramu “Dide, pobiše nam  fratre” koju je napisala Mirela Lovrić i za koju je lani na natječaju dobila nagradu. 

Nakon toga, od  4. veljače fra Miljenko najavljuje svete mise zadušnice koje će iduća tri dana predvoditi postulatori i vicepostulatori raznih kauza mučeništva u hrvatskom narodu. Prvi dan svetu misu će predvoditi don Marko Tomić, postulator Drinskih mučenica, drugi dan don Ilija Jakovljević, vicepostulator mučeništva bl. Miroslava Bulešića i treći dan don Filip Kucelin, postulator postupka mučeništva “Don Eugen Šutrin i drugovi”.

Kroz spomenuta tri dana bit će dodijeljene i nagrade onima koji su sudjelovali na »IX. nagradnom natječaju« s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga mladež, a trećega odrasli. Vicepostulator će 5. veljače u 10 sati zajedno s društvenim predstavnicima položiti vijence i zapaliti svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava i predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji.

Četvrtog dana, na sami dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16 sati molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su dosad pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. I ove će godine 7. veljače biti obilježen kao »Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk«, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao »Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja«, što ga je proglasila Zapadno-hercegovačka županija.

Pogledajte detaljan Program:

Izvor: www.pobijeni.info

Fra Miljenko je posjetio i na slijed događaja vezanih uz otkrivanje posmrtnih ostataka i postupak oko utvđivanja mučeništva njegove subraće:  “Već od prvog trenutka, nakon što su pobijeni fratri na Širokom Brijegu, mjesni biskup Petar Čule uvjeren u njihovu nevinost, okupljao je svjedoke da bi dokumentirao što se dogodilo. Negdje krajem ožujka 1945. krenuo je nadležnoj kongregaciji u Rimu da bi ih izvjestio o tome da su franjevci nevini pobijeni. Zahvaljujući njemu i tadašnjem nadbiskupu kardinalu Alojziju Stepincu sve je to ušlo u ono glasovito Pastirsko pismo od 20. rujna 1945. i nakon toga već u listopadu, na poticaj mjesnog biskupa Petra Čule, počeli su se okupljati i svjedoci da bi se pokrenuo postupak. Međutim, onda je došla OZNA i rastjerala svjedoke, pokupila sve ono što smo skupili, neke svjedoke zatvorila, neke izmlatila i sve je to stalo do negdje ’71.”, navodi fra Miljenko. Tada, za vriijeme Hrvatskog proljeća uspjeli su iskopati njih 12-oricu iz ratnog skloništa, šestoricu iz Mostarskog Gradca pa su ih dostojanstveno i ukopali u crkvi. Ali kad je završila sloboda Hrvatskog proljeća i pao mrak, navodi fra Miljenko, tamo sve do Domovinskog rata ništa se nije moglo raditi. Tek tada, nastavljamo tragati za pobijenom braćom, kaže, pa smo pronašli još šestoricu i tu smo ih ukopali, a na tragu smo i još nekima drugima. Sumirajući sve, fra Miljenko napominje da još uvijek skupljaju sva moguća svjedočanstva, sve moguće dokumente, da bi ih Crkva jednoga dana službeno priznala mučenicima, odnosno blaženima i svetima. To je ujedno, kaže fra Miljenko i primjer za naš vjerni puk.

Jer treba znati da je u Hercegovini za vrijeme Drugoga svjetskog rata ubijen svaki deseti Hercegovac, a to je zaista previše i na Širokom Brijegu nije bilo kuće iz koje netko nije ubijen ili odveden u tamnicu.”

Fra Miljenko navodi i ovaj primjer: “Kada su komunisti osvajali Široki Brijeg i onih nekoliko dana koliko im je trebalo da odu prema Mostaru, za tih nekoliko dana oni su napravili 330 što većih, što manjih grobišta i stratišta na Širokom Brijegu. Onda možemo samo zamisliti što su oni sve radili ili bolje rečeno što su imali na pameti prije nego što su uopće došli na Široki Brijeg.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja