Budi dio naše mreže

ŠKABRNJA: 27. godišnjica stradanja

Okupljanjem sudionika komemoracije u Ulici 18 studenoga 1991, započelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja toga ravnokotarskoga mjesta.

/ H/HKR/RB

Kolona sjećanja “Poginuli u mislima i srcima”, u kojoj je bilo nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, pripadnici braniteljskih udruga, izaslanik Predsjednice Republike načelnik Glavnog stožera, general Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici, ministri, predstavnici Zadarske županije, krenula je Ulicom 18. studenoga 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice. Zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo je izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

 

Misno slavlje za poginule u Domovinskom ratu i za domovinu u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji predvodio je mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni biskup. Nakon mise, Kolona sjećanja išla je od crkve do spomen obilježja na groblju sv. Luke. Tu su kod središnjeg križa brojna državna, braniteljska i civilna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće te se molilo odrješenje za pokojne.

 

 

U jutro 18. studenoga 1991. srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. U snažnim topničkim napadima uništeni su stambeni, sakralni i gospodarski objekti mještana tog ravnokotarskog mjesta.

Ključne riječi:
Škabrnja

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja