Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 20. rujna 1991. godine, Jugoslavenska narodna armija napala je Slakovce, selo smješteno na cesti između Vinkovaca i Tovarnika.

/ Borna Marinić

Dok su mještani napuštali svoje domove preko Bosuta prema Otoku, malobrojni branitelji pokušali su zaustaviti neprijateljsku kolonu koja je nadirala. U pomoć je došao i vod 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“ smješten u Đeletovcima. Kolona od 15 transportera JNA privremeno je zaustavljena, a manja grupa „Tigrova“ (Stojan Marin, Ante Tandara, Zdravko Novak i Krešimir Papac) prišla je koloni s leđa te zauzela prigodan položaj nakon čega je otkrivena. U razmjeni vatre poginuo je Krešimir Papac, dok su se njegovi suborci nakon 5-6 sati vratili na položaje pod kontrolom hrvatskih snaga. Kobnog 20. rujna prisjetio se za Braniteljski.hr njegov suborac Ante Tandara:

„Upali smo u zasjedu u jednom kukuruzištu promjera nekih 50 sa 150 metara. Kukuruzište su okružili tenkovi, transporteri i pješadija, naganjajući se s neprijateljima. Trajalo je skoro cijeli dan. Bježeći od tenkova koji su gazili kukuruz da nas istjeraju na čistinu, ni sam ne znam kako smo se izvukli. U jednom trenutku sam rekao da više ne mogu podnijeti taj pritisak i da se predamo ili ubijemo. Zahvaljujući Stojanu Marinu koji je bio sabran i rekao mi: “Ante, to možemo uvijek napraviti, hajdemo se pokušati izvući” to smo i uspjeli. U tom okruženju nam je poginuo Krešimir Papac kojeg nismo uspjeli izvući i još se vodi kao nestao.“

Krešimir Papac rođen je 27. studenog 1965. godine u Zagrebu. Bio je sin jedinac oca Spasoje i majke Olge. Nakon što je u rodnom gradu završio osnovnu školu i jezičnu gimnaziju, upisao je Fakultet strojarstva i brodogradnje koji nikada nije uspio završiti. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatsku, uključio se aktivno u politiku kao član Hrvatske demokratske zajednice još u prosincu 1989. dok stranka nije bila niti legalizirana.

Kao izraziti domoljub, talentiran za politiku, isticao se govorničkim vještinama te sposobnostima i značajkama vođe. Osim toga bavio se sportom te je trenirao borilačke vještine. Rat ga je zatekao na dužnosti predsjednika Mjesne zajednice „Utrine“, novozagrebačkog kvarta u kojem je stanovao. U srpnju 1991. dragovoljno je pristupio 1. A brigadi Zbora narodne garde s kojom odlazi na istočno-slavonsko ratište gdje je izgubio svoj mladi život. 

„Jednog dana rekao je tati da ne može sjediti kod kuće dok mladiće poziva u obranu Hrvatske. Bila je to njegova odluka i pustili smo ga da ode. Došli smo mu drugi dan u posjet i pozdravili se ne misleći da se više nikada nećemo vidjeti. Samo sam ga ovlaš poljubila, bio mi je tako prekrasan u tom trenutku“, kazala je Olga Papac za 24 sata.

Posmrtno je promaknut u čin časničkog namjesnika, a njegova majka Olga koja je s Krešimirovom fotografijom prošla sve razmijene zarobljenika, pa i onu posljednju 1992., još uvijek ga traži. Ukoliko imate informacije o Krešimiru apeliramo da ih dojavite na 192 ili u najbližu policijsku postaju.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja