Budi dio naše mreže

Na Pepelnicu 6. ožujka u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu održan je drugi dio Pepelnice umjetnika koja se već četvrtu godinu za redom prvoga dana korizme održava u svetištu.

/ sa

U svetište su toga dana hodočastili župljani župe BDM Snježne s Dubovca. Misno je slavlje predvodio o. Mario Škrtić, pavlinski provincijal u Hrvatskoj, a propovijedao je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora “Sveti Josipa” pod ravnanjem s. Blandine Rakaić.

U prigodnoj je homiliji mons. Sente pozvao okupljene na dobru pripremu za proslavu Kristova uskrsnuća koja se ponajprije sastoji u razumijevanju i prihvaćanju velike ljubavi Božje koju nam je sam Bog očitovao uzevši lik sluge postavši ljudima sličan obličjem čovjeku nalik i poslušan do smrti na križa. Uz Krista, koji postavši čovjekom ne prestaje biti Bog, sveti nam Josip daje dobar primjer poniznosti. Iako je kraljevskog roda nije mu teško raditi posao zanatlije te od Boga prihvaćati odluke koje ni sam ne razumije, već prihvaća u vjeri s velikim povjerenje u Boga. Upravo zbog toga nam je uzor i pomoćnik na nebesima kazao je mons. Sente.

Pri kraju misnog slavlja svoje svjedočanstvo prezentirao je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar iz Zagreba. Tom je prigodom kazao kako je imao veoma pogodno ozračje za promišljanje o vjeri. Naime, u ulici u kojoj sam stanovao nalaze se dva samostana tako da vjerska pitanja nisu bila nešto što je išlo usput, nego je vjera bila istinska sastavnica života. Vjera je prožima mnoge trenutke mnoga življenja. Moja struka, bavljenje sakralnom umjetnošću, ali i moja obitelj iz koje sam potekao, kao i obitelj koju sam na neki način oblikovao, je nešto što mi daje mogućnost da mogu istinski kazati da sam vjernik. Pokušavam to u svakodnevnom životu primijeniti, koliko u tome uspijevam, to je jedna druga priča. Dodajmo ovome da mi je jedna od najdražih slika, “San svetog Josipa” slikarice i profesorice na akademiji iz Širokog Brijega Ivane Čavar, kazao je prof. Špoljatić.

Nakon misnog slavlja slijedio je drugi dio Pepelnice umjetnika koja se već četvrtu godinu na pepelnicu održava u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Naime tijekom misnog slavlja na poseban se način moli za žive i preminule umjetnike, a u molitvi sudjeluju i sami umjetnici. Nakon misnog slavlja u Galeriji “Martin Borković” slijedio je razgovor o vjeri i umjetnosti. Ove je godine uvodničar bio spomenuti Stanko Špoljarić govoreći o slikarstvu u sakralnim prostorima. Glazbeni dio obogatila je učenici trećeg razreda Glazbene škole u Karlovcu Regina Horvat.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja