Budi dio naše mreže

Sedmu godinu za redom zavjetno hodočašće bratovštine „Marijanski zavjet za Domovinu" započet će u Osijeku 12. lipnja, a nakon 75 dana hoda, završiti u Dubrovniku 25. kolovoza. Prolazit će se svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

/ HKM

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Jedna od tih priključnih ruta prolazi kroz Banovinu i mjesta pogođena potresom. Na taj način, svojom blizinom i toplom riječju želi se pružiti pomoć i podrška ljudima koji su prošli kroz teško životno razdoblje, ističe za Hrvatsku katoličku mrežu tajnica Bratovštine “Marijanski zavjet za Domovinu” Marina Garić.

“Svatko se može, u bilo kojem trenutku, na dan, vikend ili tjedan pridružiti hodočašću. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacije do posljednjeg odredišta u Dubrovačkoj biskupiji. Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika koja prolazi unaprijed određenom rutom”, kaže Garić.

Svatko tko dođe i vrati se

Naša sugovornica ističe da je zavjetni hod zahtjevan, iziskuje  žrtvu, hoda se po velikim vrućinama, ali je i velika milost. Svatko tko dođe ponovo se i vrati. Kroz zajedništvo s drugim hodočasnicima i gostoljubivost domaćina na novi se način doživljava Božja prisutnost. Hodajući, sudionici projekta imaju priliku otkriti skrivenu prirodnu, povijesnu i sakralnu baštinu Lijepe Naše.

Inicijatori hodočašća su branitelji koji kroz ovaj projekt s mladima, a i svim ostalim generacijama, dijele svoje ratno iskustvo, svjedočanstvom istinskog domoljublja prenose istinu o tim teškim vremenima. Mladima, koji na svu sreću nisu iskusili teror rata, ovo je jedinstvena prilika da čuju kako je to uistinu izgledalo od ljudi koji su bili na prvim crtama bojišnice.

Brojna su prijateljstva, pa čak i ljubavi proizašle iz hodočašća

“Brojna su prijateljstva, pa čak i ljubavi proizašle iz hodočašća, pa tako danas hodočaste i cijele obitelji koje su nastale zahvaljujući Marijanskom zavjetu za Domovinu. Postoje i svjedočanstva u kojima su se branitelji nakon mnogo godina ponovno sreli i obnovili prijateljstva”, naglašava tajnica Bratovštine “Marijanski zavjet za Domovinu”.

Tu su i obraćenja u kojima su neki sa svoje duše obrisali prašinu, ispovjedili se i ponovno se zaljubili u Onoga koji je nas prvi ljubio. Kroz hod čovjek se približava Bogu i bližnjima, na novi način proživljava svoju vjeru i osjeća Božju blizinu.

Odvažite se i dođite!

Organizatori hodočašća pozvali su sve zainteresirane, ali i one neodlučne da se priključe. “Odvažite se i dođite! Izaberite jednu od ruta, dajte priliku sami sebi da doživite nešto prekrasno. Kroz  hodočašće i susrete s drugima stvorite nezaboravne uspomene. Hodajući za Marijom, prema Isusu, svaka se žrtva lakše podnosi, a zajedništvo koje vlada donosi uistinu divne plodove. ”

Sve dodatne informacije, o prijavi, sudjelovanju i rutama, mogu se pronaći na stranici organizatora www.marijanski zavjet.hr  ili upitom na službenu adresu info@marijanskizavjet.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja