Budi dio naše mreže

O molitvenoj i humanitarnoj podršci vjernicima Sisačke biskupije stradalima u potresu u emisiji Aktualno HKR-a 31. siječnja govorili su sisački biskup mons. Vlado Košić, vlč. Hrvoje Zovko i Mia Roje Đapić, psihologica u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.

/ im

Mons. Vlado Košić zahvalio se svim ljudima koji su pomogli i pomažu stradalima potresom na području Sisačke biskupije. “To je izraz jednog kršćanskog odnosa koji je utemeljen na ljubavi i brizi prema bližnjemu što nas je naš Gospodin Isus naučio, a to se često pokazuje u našem narodu koji ima veliko hrvatsko srce baš kada je teško”, rekao je.

“Prethodnu noć proživjeli smo uz tri malo jača udara koja su se nastavila i tijekom jutarnjih sati. Izdržavamo nekako u tim okolnostima. Biskupijski dvor nema znatnih oštećenja pa sam od njega načinio jedno utočište. Ovdje se nalaze župnik, kancelar i generalni vikar jer je sigurnije za razliku od drugih župnih kuća koje su prilično oštećene ili porušene. Isto tako i naš svećenički dom je prilično oštećen”, posvjedočio je.

Svima zahvaljujem na pomoći, solidarnosti i ljubavi koju su iskazali.

Mons. Vlado Košić je naglasio kako je već jučer u prihvatni centar došla pomoć sa svih strana Hrvatske, ali i šire. “Veliki je to znak blizine i pomoći. Bilo je prisutno i nekih 200 volontera koji bili spremni to istovarivati i sortirati da bi se dalje distribuiralo po župama. Došlo je sigurno oko 40-ak kamiona pomoći. Neki kamioni su išli direktno u druge župe počevši od Gline do Petrinje. Svima zahvaljujem na pomoći, solidarnosti i ljubavi koju su iskazali”, rekao je.

“Svaka pomoć dobrodošla i vidimo da ljudi daju ono što imaju i žele. Može se dogoditi da nas zatrpaju sa svime pa nećemo biti u mogućnosti sve primiti i distribuirati. Novčana pomoć zasigurno će dobro doći, a ona se može uplaćivati na račun Caritasa Sisačke biskupije”, naglasio je biskup Vlado Košić.

“Potres je pogodio mnoge crkvene objekte, a na prvom mjestu stavio bi našu katedralu koja je neupotrebljiva. Osim oštenćenja tornja katedrale potres je oštetio i samu lađu, a dio svoda nad korom je pao dolje i nije moguće tu nikakav daljni crkveni život organizirati. To će biti jedna dugoročna i važna obnova. Pastoralni centar nije oštećen, ali budući da je blizu katedrala i prijeti rušenje tornja i dok se taj toranj ne demontira neće se moći tamo slaviti svete mise. Osim katedrale teško su oštećene i druge crkve, a neke su čak do temelja porušene. Najviše su stradale crkve u Selima, Odri, Žažini, Gori, Vitorovcu, Kravarskom, Maji, Maloj Solini, Hrastovica, Dobranec, Stari Parkešić. Radi se negdje oko desetak teško oštećenih crkvi, ali i kapela i župnih kuća”, rekao je.

Velike su bile kušnje u ovoj godini, ali veliko je naše pouzdanje u Gospodina.

Sisački biskup mons. Vlado Košić pozvao je sve ljude na molitvu. “Velike su bile kušnje u ovoj godini, ali veliko je naše pouzdanje u Gospodina i stoga vas sve pozivam na molitvu. Nama treba duhovna potpora i to je najvažnije. Sve nas preporučite Gospodinu i na takav način nam pomozite duhovno”, zaključio je.

Pravo je čudo što nitko nije stradao jer je u tome trenutku izgledalo kao da je sve gotovo.

Vlč. Hrvoje Zovko slavio je svetu misu zadušnicu u crkvi sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, kada je na njega i okupljene vjernike zatresao snažan potres. Posvjedočio je da se onamo našao sasvim slučajano. “Inače studiram u Rimu i za Božić sam došao kući. Taj dan je trebalo zamijeniti vlč. Dragutina Papića koji se nalazio u bolnici. Bio je sporovod jednog branitelja, a nakon toga sprovodna misa u 12 sati i zbog toga sam se našao u crkvi. Ne mogu se sjetiti kako je to sve izgledalo, a moram priznati da mi nedostaju neki trenuci u tome svemu. Izmoli smo Oče naš i nakon toga nas je zadesio potres. Pravo je čudo što nitko nije stradao jer je u tome trenutku izgledalo kao da je sve gotovo. Pored crkve se nalazi dječji vrtić i prije svete mise otišao sam pozdraviti djecu i tetu koja ih je čuvala. Djeca su se igrala u dvorištu gdje su pored zida složila drva i igrali su se da pale logorsku vatru. Misu sam proslavio do kraja i onda izišao van zajedno sa sakristanom i baš taj dio zida dvorane je pao i srušio se na mjesto gdje su se djeca igrala prije mise. Djeca su u trenutku potresa spavala i ravnateljica Matea Faltak ih je brzo spremila i izvela van. Puno puta imamo različite brige i mislimo da imamo puno problema u životu. Gledao sam kako roditelji u tom trenutku dolaze po svoju djecu u suzama, grle ih i vidim kako u jednom trenutku nestaju svi problemi u životu. Možemo razmišljati o tome kako to nisu nikada ni bili problemi, nego smo mi stavili težište na krivu stranu. Sve ovo nas potiče na razmišljanje što je uistinu bitno”, rekao je vlč. Hrvoje Zovko.

Možemo razmišljati o tome kako to nisu nikada ni bili problemi, nego smo mi stavili težište na krivu stranu.

Psihologica Mija Roje Đapić napomenula je: “Važno je djeci reći istinu i pustiti ih da izraze svoje emocije. Objasniti im njihovim riječnikom kakva je situacija, ali i priznati im svoje emocije. Isto tako im moramo pojasniti kako bi se trebali ponašati u situacijama kada dođe do potresa ili slične situacije”.

“Naš Bog je Bog nade, Bog koji svaku nepriliku može okrenuti u jednu priliku. Vjerujem da se možemo obnoviti kroz sve to i da će iz svega ovoga što doživljavamo izići nešto prekrasno. Kada se čovjek ne daje, kada se čovjek štedi i čuva on postaje nesretan, ali na koncu taj čovjek ostaje i sam. Kada se čovjek daje u mjeri u kojoj može, čovjek postaje sretan. Čovjek postaje ispunjen kada može ljubav podijeliti s drugima. Kada se ljubav dijeli onda se ljubav množi”, zaključio je vlč. Hrvoje Zovko.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja