Budi dio naše mreže

Hrvatski katolički radio (HKR) u ponedjeljak 14. rujna kreće s emitiranjem nove programske sezone u kojoj će, uz rado slušane duhovne i vjerske emisije, emitirati i neke nove tjedne emisije.

/ HKM

Emisija Argumenti ulazi u svoju treću sezonu emitiranja. Emisiju uređuju i vode u katoličkoj javnosti prepoznati i cijenjeni novinari i urednici Tanja Maleš, Diana Tikvić, Vlatko Ojvan, Branimir Gubić te novinar Glasa Koncila Ivan Tašev. S kompetentnim gostima afirmiraju teme od važnosti za život Crkve i vjernika, društvo, kulturu, obitelj i domovinu. Argumenti HKR-a mogu se slušati svaki dan ujutro od ponedjeljka do četvrtka u 8:10 sati. Osim što slušatelji gostima mogu slati pitanja i komentare putem SMS-a, emisija se putem videostreama uživo emitira na Facebook stranici Hrvatskog katoličkog radija koja ima više od 56 tisuća pratitelja. Nakon regionalne televizije VTV koja iz Varaždina signalom pokriva Sjeverozapadnu Hrvatsku, RTV Herceg Bosne koja iz Mostara emitira program na hrvatskom jeziku za područje Hercegovine te Slavonsko-brodske televizije SBTV koja pokriva područje istočne i dio sjeverno-zapadne Hrvatske, emisiju HKR-a Argumenti od prošle sezone reemitira i Plava televizija.

Za ljubitelje klasične glazbe, Hrvatski katolički radio od jeseni donosi emisiju Klasični vrt emisiju koju će subotom od 21 sat uređivati i voditi mladi hrvatski dirigent (mag. mus) Davor Kelić. Kroz emisiju će urednik nastojati približiti slušateljima dragulje iz krune umjetničke glazbe, ali ne samo nje nego i svega onoga sto ju čini, a to su prije svega ljudi, umjetnici, izvođači, kompozitori, ansambli. „U emisiji Klasični vrt kao što samo ime emisije kaže, bavit ćemo se slušanjem i analizom klasične glazbe”, ističe Davor Kelić te dodaje: „Iako naziv klasična možda nije najprecizniji jer se odnosi na razdoblje klasicizma, možemo upotrijebiti i naziv umjetnička glazba. Govorit ćemo o tome zašto je dobra klasična glazba, zašto nas čini boljim ljudima, o glazbenoj sceni u našem gradu i državi, o uskoj povezanosti klasične glazbe i vjere kroz povijest i o mnogim drugim temama vezanima uz klasičnu glazbu”. Kelić je inače radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, zatim kao naslovni asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a trenutno je zaposlenik Gradskog kazališta Komedija Zagreb. Dobitnik je rektorove nagrade za akademsku godinu 2014/2015. Svoje umjetničko iskustvo stjecao je i u suradnji s brojnim drugim ansamblima poput Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkim solistima, Ansambla Samoborskih ljetnih večeri i drugima, a od 2019.godine voditelj je Hrvatskog komornog orkestra.

Davor Kelić

Razveselit će vas i vijest da će od ove jeseni Duhovno duhovite večeri koje se održavaju na zagrebačkom Svetom Duhu dobiti i svoje radijsko izdanje i to utorkom od 20 sati! „Cilj emisije je uključiti mlade diljem Hrvatske i šire, promišljati o temama koje su njima bliske i važne, ali emisija nije namijenjena samo mladima već svim slušateljima”, ističe urednik i voditelj emisije Duhovna i duhovita večer fra Stjepan Brčina. Brojne teme, snažna svjedočanstva, ali i mogućnost sudjelovanja u kreiranju same emisije svojim prijedlozima i pitanjima, to je ono što fra Stjepan obećaje slušateljima HKR-a. Osim što se podrazumijeva da će emisije poput susreta biti duhovnog sadržaja, fra Stjepan svaku će večer obilježiti ponekim vicem, šalom, forom ili dogodovštinom. 

Petak u 8:10 vrijeme je za emisiju Halo, velečasni? urednice Tanje Maleš u kojoj će slušatelji moći postaviti pitanja religijskog karaktera putem društvenih mreža, e-maila, sms poruke ili izravno telefonom u emisiji. Na pitanja slušatelja odgovarat će novi svećenici suradnici župnik župe i svetišta Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu fra Roko Bedalov i župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima vlč. Antun Sente st. 

Fra Roko Bedalov, Tanja Maleš i vlč. Antun Sente st.

Emisiju o redovništvu Pozvani i poslani i dalje ćete moći pratiti utorkom od 18 sati koju vode s. Marija Zrno i p. Marko Šop. Želja je Hrvatske redovničke konferencije ovom emisijom upoznati slušatelje s čak 32 muške i ženske redovničke zajednice koje djeluju na području Hrvatske.

P. Marko Šop i s. Marija Zrno

U emisiji Sveti trag urednika Tihane Semijalac i Zvonka Franca svakog ponedjeljka u 16 i 30 slušatelji će se moći podsjetiti na snažne, znakovite poruke hrvatskih svetaca, blaženika i onih koji su umrli na glasu svetosti. O medicini iz kršćanske perspektive utorkom će u emisiji Bioetička minuta govoriti prof. dr. Jasenka Markeljević dok će u suradnji s Centrom za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije i njezinom pročelnikom, profesorom moralne teologije mons. Stjepanom Balobanom, srijedom u isto vrijeme biti realizirana emisija Blago socijalnog nauka Crkve.

Za ljubitelje književnosti, glazbene, likovne i sakralne umjetnosti, kazalište i film, odnosno za sve one koji u susretu s umjetničkim djelima traže nadahnuće za vlastiti život, ponedjeljkom u 18 sati rezerviran je Kulturogram urednice Katarine Varenice.

Katarina Varenica

Srijedom u 18 sati emisijom U zdravlju i bolesti promoviramo zdrav način života i potičemo prevenciju bolesti te pokušavamo ljudima u patnji pomoći u pronalaženju smisla života unatoč teškim dijagnozama. U zdravlju i bolesti urednica Snježane Kirinić Grubić i Sonje Kuzmić gostovat će ugledni liječnici i spacijalisti za otkrivanje, dijagnostiku, liječenje ili prevenciju različitih bolesti.

Četvrtkom u 18 sati u emisiji Put pod noge s vječnom željom za otkrivanjem novog, urednica Tihana Semijalac vodi vas hodočasničkim putevima i krajevima, milijunskim gradovima visokog napretka, mjestašcima isklesanim kroz povijest, pitomim obroncima i silovitim planinama.

Petkom i subotom u 18 sati vrijeme je za svjedočanstva. Petkom Ante Novak u emisiji Zašto vjerujem ugošćuje katolike iz javnog života koji govore o zauzetosti u svjedočenju vjere u svakodnevnom životu, a subotom Svjetlana Đuran u emisji Od Krista pozvani donosi svjedočanstva svećenika, redovnika i redovnica o pozivu i poslanju.

Nedjeljom u 18 sati opuštamo se uz glazbu i emisiju Mojih 5 za 5 glazbenog urednika Slavka Nedića u kojoj poznata glazbena imena biraju, a moguće i a capella pjevaju nekoliko pjesama.

Slavko Nedić

U program HKR-a vraća se i hvaljena te zapažena emisija Zeleni biseri Hrvatske urednice Sonje Kuzmić u kojoj upoznajemo prirodne ljepote naše zemlje, možete je pratiti subotom u 8 sati i 10 minuta.

Hrvatski katolički radio i dalje će u cilju ostvarivanja evangelizacijskog poslanja putem radijskog programa svakodnevno od 10 i 16 sati emitirati Vijesti iz života Crkve, a u 18 i 50 prenositi Vijesti Radio Vatikana. Uz svakodnevnu molitvu krunice u 5 sati i 30 minuta i u 22 sata, a potaknuti reakcijama slušatelja i prijatelja HKR-a, svakodnevno u 15 sati nastavljamo zajednički moliti i krunicu Božjeg milosrđa. U večernjem terminima ponovno ćemo emitirati niz meditativno – duhovnih i glazbenih emisija pa će tako svoje minute eter ispuniti već poznate emisije Sutra je dan Gospodnji, Sacro ritam, Gospodine nauči nas vjerovati, Hrvatsko narodno blago te Svjetiljka u noći mons. Antuna Sentea, ml.

Radosni smo što možemo najaviti i da vas od jeseni u programu HKR-a očekuju Novi valovi dobrote Hrvatskog katoličkoga radija, a cilj emisije je još kvalitetnije i učestalije izvještavanje o svim ranjivim skupinama u društvu te podizanje javne svijesti o njihovim problemima, potrebama i pravima, kako je istaknuo ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i HKR-a mons. Fabijan Svalina. Mons. Svalina u četvrtak 20. kolovoza potpisao je u Ministarstvu kulture i medija Ugovor o financiranju projekta Novi valovi dobrote odabranom u okviru javnog poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija”.

Suradnici projekta “Novi valovi dobrote”

„Hrvatski katolički radio, kao neprofitni medij, i do sada je dio svog etera posvećivao skupinama koje su u riziku od siromaštva, no sada ćemo moći kroz 400 radio emisija u trajanju od pola sata svakodnevno sustavno govoriti o njihovim potrebama i sudjelovati u društvenoj afirmaciji djece i mladih, žena, osoba s invaliditetom, manjina, nezaposlenih, siromašnih i obespravljenih, umirovljenika i starijih osoba”, kazao je ravnatelj Svalina. Osim medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama, kroz projekt Novi valovi dobrote djelatnicima HKR-a bit će omogućeno jačanje kapaciteta za rad usmjeren na socijalno uključivanje ranjivih skupina te povećanje vidljivosti ranjivih skupina u društvu. 

“Za kvalitetno praćenje svih tema koje se tiču ranjivih skupina, novinari i urednici HKR-a te naši suradnici proći će i nužnu edukaciju koju će provoditi profesori s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ali i drugi istaknuti stručnjaci i praktičari iz organizacija koje se bave ranjivim skupinama”, naglasio je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija Siniša Kovačić. Početak realizacije projekta očekuje se s početkom listopada, a svi sadržaji koji će biti emitirani na HKR-u bit će dostupni i na internetu na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže, portalu hkm.hr te na društvenim mrežama.

Radujemo se što ćete i od jeseni biti uz frekvencije Dobrog radija za dobre ljude – Hrvatskog katoličkog radija!

Detaljnije informacije o programu HKR-a i emisijama doznajte na mrežnoj stranici OVDJE

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja