Budi dio naše mreže

Zaklada "Čujem Vjerujem Vidim" obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca. Ove, 2018. godine, Zaklada ujedno slavi i 10 godina djelovanja.

/ Vesna Bihar

Mirko Hrkač, potpuno je izgubio vid kad je imao 28 godina. Do tada je radio kao voditelj gradilišta. Nakon gubitka vida, nije očajavao, nego je odlučio to prevladati – raditi – živjeti.  Upisao je i završio teološki studij na KBF-u u Zagrebu. Razmišljajući kako pomoći osobama koji su u sličnoj ili težoj situaciji od njega, shvatio je: “Moja sljepoća ima smisla!” Iz te misli iznikla je Zaklada, koja već deset godina mijenja živote mnogima.

Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” osnovana je u prosincu 2008. godine. Najvažnija svrha joj je  pružanje pomoći djeci, mladima i studentima s invaliditetom u obrazovanju i omogućivanje pristupa literaturi slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak.

Hrkač je istaknuo da je ukupan broj slijepih i slabovidnih u Hrvatskoj  negdje između 12 000 i 13 000 osoba, jer nema preciznih podataka. Slijepih je pak oko 6 000.

Kroz proteklo desetljeće, najveći projekt koji je Zaklada ostvarila svakako je “Zvučna Biblija” kakva u svijetu postoji još samo na engleskom i španjolskom jeziku, istaknuo je Hrkač.  Zaklada je dosad objavila gotovo 400 zvučnih knjiga. Među naslovima prevladava duhovna literatura, knjige o svecima i blaženicima, ali i lektirni naslovi. Za korisnike diljem Hrvatske moguće je online preuzimanje 400 zvučnih knjiga iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Već pet godina Zaklada djeluje u prostorijama u Ulici Andrije Medulića 16. u Zagrebu gdje se nalazi i Knjižnica “Čujem, Vjerujem, Vidim”. Tijekom godine u tim prostorima odvijaju se razni programi: izložbe, promocije, radionice, predavanja, hodošaća za osobe s invaliditetom. Također, tijekom godine Zaklada organizira i projekt Izgradnja vršnjačke potpore, mladi pomažu mladima s invaliditetom i tako obučavaju mlade bez invaliditeta kako pomoći osobama s invaliditetom. Oni ih kao asistenti prate na studijskim putovanjima koja također Zaklada organizira.

Budući da je cilj Zaklade pomoći djeci i mladima s invaliditetom u obrazovanju, uz godišnjicu utemeljenja i Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Zaklada svake godine pruža konkretnu pomoć potrebitima.  Učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom odabranima na Natječaju Zaklada dodjeljuje prijenosna računala. U godini 2018. osigurali su ih 5.

Ako želite doznati više o Zakladi, njezinu osnivaču, zanima vas kako komunicirati sa slijepim i slabovidnim osobama, otkriti tajnu bijelog štapa, pogledajte i poslušajte zanimljiv i inspirativan razgovor s osnivačem i upraviteljem Zaklade Mirkom Hrkačem, u emisiji “Svjedočanstva” Laudato.tv.

 

 

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja