Budi dio naše mreže

Sveti Virgilije

Bio je čovjek širokog znanja, vrsni teolog i filozof. Osnovao je nekoliko benediktinskih samostana koji su postali važno središte duhovnog života i kulture u Austriji.

Sv. Virgilije, apostol Koruške i nadbiskup Salzburga, rođen je u Irskoj oko 700. godine. Kao mlad je, Kristu za ljubav, započeo svoje dugo misijsko putovanje Europom. Naviještao je Evanđelje u Bavarskoj, Koruškoj, Štajerskoj i Panoniji. A nakon smrti sv. Bonifacija, apostola Njemačke, bio je posvećen za biskupa Salzburga. Osnovao je nekoliko benediktinskih samostana koji su postali središta duhovnog života i kulture u Austriji. Krepost i učenost svetoga Virgilija u do danas očuvanoj poemi dolično je opjevao čuveni Alkuin.

Na današnji dan slavimo i bl. Franju Antuna Fasanija, franjevca konventualca rođenog u Italiji krajem 17. stoljeća. Umro je 29. studenog 1742. godine, a spomen mu je na današnji dan. Među ljudima je bio poznat kao žarki molitelj, veliki ljubitelj siromaha, siročadi, bolesnika i zatvorenika, te promicatelj pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja