Budi dio naše mreže

Majčinstvo mijenja vaš svijet. Kako možete spriječiti da ovaj novi svijet ispuni cijeli krajolik vašeg života? Odvajanjem vremena za molitvu, odmor i hranjenje svog duha pomoći će vam da odgojite svoju djecu onako kako Bog to želi.

/ HKM

Prije više od 80 godina, katolička odgajateljica po imenu Madeleine Daniélou u svojoj je knjizi,  “Vivre selon l’esprit” govorila o opasnosti prepuštanja tijela i duše vrtlogu materijalnih problema, obrazovnih briga i obiteljski ritmovi, donosi Aleteia.

Njena analiza je oslobađajuća: umjesto da inkriminira muškarce zbog toga što nisu preuzeli svoj dio kućanskih poslova i potiče ih da taj teret prebace na svoja ramena, ona kreće u drugom smjeru.

Ovu situaciju ne smatra teretom, već odgovornošću: Kako možemo osigurati da odgovornost svojstvena majčinstvu ne postane težina, nepodnošljiv teret, izvor beskrajne ogorčenosti?

Kako možemo znati delegirati i pustiti određene stvari, istovremeno prihvaćajući ono što je stvarno važno? Kako možemo osigurati da se ta odgovornost živi kao slobodna i korisna misija? Ovi savjeti mogu vam pomoći!

Samo nam tišina omogućuje da čujemo rješenja i savjete koje nam daju naša inteligencija, iskustvo i srce.

1. Vrijeme provedeno u tišini

U životu bez mjesta i vremena za tišinu nemoguće je odstupiti od slijeda događaja u danu. Gotovo je nemoguće postaviti prioritet, ono što je važno nad onim što je manje važno.  Iznad svega, nemoguće je odvagnuti i uvažiti ono što nam je zaista važno.

Samo vanjska i unutarnja tišina omogućuju nam da to riješimo, a time i osjećaj opterećenja pretvorimo u svijest o odgovornosti. I ovo je od velike važnosti: tereti se delegiraju, dok se preuzimaju odgovornosti.

Još jednom, samo tišina, samo ovaj put oduzeta od akcije, daje nam pristup razlučivanju koje nam omogućuje da prenesemo ono što se može i mora delegirati. Doista, koliko se žena žali da im se ne pomaže, a drže se onoga što vjeruju da čine bolje od svojih muževa? U konačnici, samo tišina omogućuje nam da čujemo rješenja i savjete koje nam daju naša inteligencija, iskustvo i srce.

Kada žena osigura vlastite duhovne, kulturne, intelektualne potrebe – svi oni koji ovise o njoj naći će svoje mjesto, koje će ujedno biti i najbolje za njih.

2. Intelektualno hranjenje

Sve žene znaju da je potrebna inteligencija  za njegu i obrazovanje djece. Velika je napast koncentrirati svoje interese samo na predmete koji će nam pomoći da poboljšamo svoje roditeljstvo. Madeleine Daniélou iznosi na vidjelo nužnost vlastitog intelektualnog i kulturnog života.

Ova intuicija, koja se čini očitom, danas je presudna. Zašto? Budući da je dvostruki život mnogih žena – posao i obitelj – u potpunosti usmjeren na uslugu. Dan proveden na poslu, koliko god uzbudljiv i obogaćujući bio, po prirodi je definiran interesima drugih: klijenata, pacijenata, studenata… A zatim ih čeka dvostruka služba u obitelji.

Međutim, iluzija je vjerovati da je radni dan zamjena za unutarnju obnovu. Žena koja dan provodi ispunjavajući narudžbe ili pozivajući dobavljače, ona koja je pregledala pacijente i napisala recepte, iskoristit će svoje vještine i steći nove. Ipak, u ovoj aktivnosti ona ne širi i ne njeguje svoj duh za vlastitu korist.

Svaka žena mora u svom rasporedu zauzeti mjesto koje zaslužuje: prvo. Kad se ovo mjesto poštuje – kad osigura vlastite duhovne, kulturne, intelektualne potrebe – svi oni koji ovise o njoj naći će svoje mjesto, koje će ujedno biti i najbolje za njih. Koristit će im unutarnja sloboda, znatiželja duha, mentalna raspoloživost i sposobnost razumijevanja koje je stekla za sebe.

Liječite tijela i podižete duše, i zato vam sam Bog povjerava ovu avanturu. Sposobni ste to učiniti s njim, a On vas drži za ruku.

3. Neka vas vodi Duh Sveti

I za kraj, ali ne i manje važno, život duha je život koji se vodi Duhom Svetim. Riječ je o tome da si date priliku tražiti i slušati.

Moramo u srcu osluškivati ​​Onoga koji će nam dati smjernice kada se borimo s odlukom; tko će nam dati snage kad se osjećamo preplavljeno monotonijom, rutinom ili depresijom; i tko će nas naučiti svojoj mudrosti kad ponavljamo naizgled beznadna pitanja.

Svaki put kad zazivamo Duha Svetoga, sami sebi šaljemo ovu korisnu poruku: Poduzeli ste misiju koja je toliko izvan vas da Bog želi s vama surađivati ​​na njoj.

Ova odgovornost nije teška jer niste sami: nije teška već uzvišena. Obitelj koju vodite vi i vaš suprug avantura je koja je i više nego ljudska.

Liječite tijela i podižete duše, i zato vam sam Bog povjerava ovu avanturu. Sposobni ste to učiniti s njim, a On vas drži za ruku.

Zaključno, život na ovaj način moćan je protuotrov za ogorčenje koje bismo mogli imati prema „mentalnom opterećenju“ majčinstva, što nije novost, niti smrtni slučaj, niti prokletstvo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja