Budi dio naše mreže

Slavimo blagdan svete Terezije od Djeteta Isusa, redovnice karmelićanke i najmlađe crkvene naučiteljice, zaštitnice misija.

/ mp

Sv. Terezija od Djeteta Isusa sa samo 15 godina je ušla u najstroži samostan u Lisieuxu, s nakanom “spašavati duše i moliti za svećenike”. U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo. Sve je to obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu i dušama za koje je prikazivala sve svoje molitve i trpljenja kojih nije nedostajalo u njezinu redovničkom životu. Uzor su joj bili osim Isusa i sveci: sv. Ivana Orleanska, sv. Ivan od Križa i sv. Terezija Avilska.

Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 1923., a svetom dvije godine poslije, dok ju je sveti papa Ivan Pavao II. 1997. godine proglasio crkvenom naučiteljicom.

Donosimo prekrasne misli sv. Terezije od Djeteta Isusa za duhovno uzdignuće:

“Bila sam predmet dalekovidne ljubavi jednog Oca koji nije poslao Riječ da otkupi pravedne, nego grešnike. On hoće da ga ljubim jer mi je oprostio ne mnogo, nego sve.”

“Bože moj, Tvoja milosrdna ljubav je svuda nepriznata, odbačena. Srca na koja je želiš izliti okreću se stvorovima tražeći od njih sreću i njihovu bijednu ljubav, umjesto da se bace u Tvoj naručaj i da prihvate Tvoju neizmjernu ljubav…”

“Isus ne silazi s neba svaki dan da ostane u zlatnom ciboriju, nego da nađe drugo nebo koje mu je neizmjerno milije nego prvo: nebo naše duše načinjeno po njegovoj slici, živi hram Presvetog Trojstva!”

“Ako dragi Bog usliši moje želje, moje će nebo proći na zemlji sve do svršetka svijeta. Da, provest ću svoje nebo čineći dobro na zemlji.”

“Dragi Bog mi daje hrabrosti prema mojim patnjama. Osjećam da trenutno ne bih mogla više podnijeti, ali se ne bojim jer, ako se one povećaju On će u isto vrijeme povećati moju hrabrost.”

“Ja sam stvarno samo ono što dragi Bog misli o meni… Čini mi se da je poniznost istina… Volim samo jednostavnost, jeza me hvata od ‘pretjerivanja’.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja