Budi dio naše mreže

Halo velečasni: Mogu li se crkveno vjenčati udovica i udovac?

Donosimo neke od odgovora na koja je u petak, 18. siječnja, u emisiji „Halo, velečasni!” odgovarao mons. Zlatko Koren, župnik zagrebačke župe sv. Blaža.

/ rb

Mogu li se crkveno vjenčati udovica i udovac?

„Udovica i udovac imaju pravo na crkveno vjenčanje. Potrebni ste Božjega blagoslova, lijepo je međusobno se poticati i živjeti u ljubavi. Stoga se javite svome župniku, iznesite mu svoju situaciju i on će vam, dati najtočniji savjet”.

Neke slušatelje muči što više ne mogu imati djece pa pitaju – ima li tada smisla crkvena ženidba? No, katekizam Katoličke crkve kaže da ženidba jest usmjerena prema rađanju djece, ali i prema dobru supružnika.

Smisao bračnog zajedništva je u ljubavi u ohrabrenju, podršci, pomoći, poticaju i stoga – samo hrabro, poručuje mons. Koren

Jesmo li odgovorni za tuđe spasenje i možemo li biti krivi za tuđe nespasenje?

„Svatko je od nas odgovoran za stvarnost koju živimo, za loše poticaje koje dajemo ili poticaje koje propuštamo dati. Ne bih volio da se začahurimo u nekakav individualizam i promatramo u nekom dinamizmu ja i moj Bog, nego se promatrajmo u kontekstu općeg ljudskoga zajedništva u kojem je potrebno biti svjestan da sam ja taj koji mogu pomoći svome bratu i sestri da pronađu dobar put, put koji vodi vječnom cilju”.

Pitanje potpomognute oplodnje

Crkva ne podupire potpomognutu oplodnju, jer čuva ljudsko dostojanstvo i dostojanstvo bračnog čina kao uzajamnog darivanja supružnika. U postupku potpomognute oplodnje razdvaja se bračni čin, te muškarac i žena više nisu predani potpuno tom predanju iz kojeg se događa začeće, već postaju „biološki materijal”. Crkva želi zaštititi muškarca i ženu u bračnom činu. No, pojedinim vjernicima koji svakodnevno odlaze na misu nije jasan stav Crkve po pitanju potpomognute oplodnje i zašto svećenici različito govore?

 

„Odgovorno roditeljstvo jedan je od imperativa života u bračnom zajedništvu koje je otvoreno nastanku i oblikovanju obitelji. Sigurno je da je prirodan put začeća onaj koji prepoznaje Crkva i uz koji stoji Crkva. Postoji nijansiran pristup ovoj stvarnosti. Bez poznavanja svih činjenica teško je odgovoriti i prosuditi da li je neki svećenik bio u pravu ili ne. Na tom području potrebno je biti jako osjetljiv iz razloga što ponekad možemo donijeti nekakav zaključak na temelju površnih informacija i površnog sagledavanja cijele situacije. Tu bi se bilo dobro posavjetovati s onim koji problem može do kraja sagledati, a da bi to mogao, mora imati sve moguće činjenice, činjenice koje bi trebale doprinijeti jednom objektivnom stavu”, kazao je za HKR mons. Koren.

 

 

Emisija  ‘Halo velečasni’ emitira se svakog petka u 8.05 na Hrvatskome katoličkom radiju, a svi slušatelji pitanja mogu poslati SMS porukom na broj 099 460 9988 ili na e-mail HKR-a vjerski@hkr.hr.

Ključne riječi:
mons. Zlatko Koren

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja