Budi dio naše mreže

Prisjećamo se heroja Domovinskog rata Dragana Jajića

Dana 23. listopada 1991. godine poginuo je Dragan Jajić, jedan od neznanih heroja Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Ovaj mladić iz Bekteža kraj Kutjeva dragovoljno se priključio postrojbama MUP-a u listopadu 1990. godine. Nakon završene obuke u Obučnom centru Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu kraj Pule najprije postaje pripadnik Jedinice za posebne namjene Valbandon, a u ožujku 1991. godine prelazi u novoosnovanu Posebnu jedinicu policije PU Slavonski Brod – buduće “Šimine anđele pakla”. 

S novoosnovanom jedinicom odlazi na istok Hrvatske, a nakon povratka iz Vukovara, sredinom lipnja, priključuje se 63. samostalnom bataljunu Požega-Vidovci. U njemu je najprije zapovijedao desetinom, a kako se bataljun punio ljudstvom, postaje zapovjednik voda. Nakon novogradiškog ratišta, sudjeluje u blokadi i osvajanju požeške vojarne poslije čega preuzima zapovjedništvo nad 2. satnijom 63. samostalnog bataljuna. 

Upravo je vodeći svoju satniju u akcijama oslobađanja potpapučkih sela u okolici Kamenske, kao 24-godišnjak,  Dragan Jajić položio život na oltar Domovine. U akciji su razbijena neprijateljske uporišta u Nježiću i Klisi, a uz poginulog Dragana, šestorica hrvatskih branitelja bila su ranjena.

Na isti datum, 23. listopada 1995. godine život je tragičnom pogibijom u prometnoj nesreći izgubio još jedan od zaboravljenih junaka Domovinskog rata Joso Podnar. Još od malena, ovaj Ličanin rodom iz Perušića razvio je ljubav prema Dinamu te je kao Bad Blue Boys išao na gostovanja diljem Jugoslavije te inozemstva. Bio je i na legendarnoj neodigranoj utakmici između Dinama i Crvene Zvezde u svibnju 1990. te je shvatio da je rat neizbježan. 

Kao dragovoljac pristupa snagama MUP-a Republike Hrvatske, a nakon završene obuke u Zagrebu, vraća se u Liku gdje obavlja policijske poslove. Kada je u ljeto 1991. napadnut Gospić Joso Podnar se aktivno uključuje u obranu tog dijela Like. Žestoke borbe vodile su se za Bilaj, Lički Ribnik i sam Gospić, koji je dijelom bio u srpskim rukama. 

“Istočni Gospić je kompletan bio njihov i tu su se najveće borbe odvijale, u tom dijelu prema željezničkoj stanici”, prisjetio se Josin mlađi brat Milan koji se trudi održati uspomenu na brata s kojim je bio jako povezan.

Posebna priča bili su Bilaj i Lički Ribnik koji su se održali kao svojevrsna enklava, opkoljena sa svih strana.

Joso Podnar kasnije je kao ispomoć skupnim snagama Specijalne policije pomagao držati položaje na Velebitu. Sudjelovao je u oslobodilačkim operacijama “Medački džep” i “Oluja”, u kojoj je kao pripadnik 118. domobranske pukovnije djelovao zajedno sa snagama 9. gardijske brigade HV-a na smjeru Novi Lički Osik – Ljubovo – Bunić. Nedugo nakon toga poginuo je u prometnoj nesreći na bilajskom mostu, a iza sebe ostavio je suprugu i sina.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat Dragan Jajić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja