Budi dio naše mreže

Boj za Korita

Dana 23. studenog 1991. godine u pokušaju oslobađanja sela Korita na novljanskom ratištu u sklopu operacije "Orkan 91" poginula su sedmorica hrvatskih gardista. Nakon što je 19. studenog oslobođen strateški vrlo bitan položaj motel „Trokut“, hrvatske su snage na današnji dan krenule u nastavak operacije.

/ Borna Marinić

Cilj je bio osloboditi sela Korita, Jagma i Subocka te kod Dobrovca presjeći komunikaciju Kukunjevac – Lipik. U maglovito i kišno jutro u napad je smjerom Trokut – Korita – Jagma – Gornja Subocka trebala krenuti 151. samoborska brigada Hrvatske vojske s 1. gardijskom brigadom “Tigrovi”, dok je iz smjera Berezina krenuo 56. samostalni bataljun Kutina ojačan 65. samostalnim bataljunom Ivanić Grad i skupinom Merčep. U početku je napad bio uspješan no oko podneva JNA je prestrojila snage i započela snažan pješački i tenkovski protunapad uz jaku minobacačku vatru. Nezgodnoj situaciji kumovao je i manjak sredstava veze.

Najveću žrtvu podnio je 56. samostalni bataljun Kutina čiji je izvidničko-diverzantski vod već zašao u zapadni dio Korita i neutralizirao dio neprijateljskih vojnika na straži. Ipak, jedan preživjeli aktivirao je vatrogasnu sirenu nakon čega dolazi do srpskog protunapada. U povlačenju je bilo jako puno ranjenih dok su u Koritima živote položili Josip Konečni (1953.) kao pripadnik 65. samostalnog bataljuna te Ivan Križak (1955.), Siniša Coha (1963.), Srećko Demeter (1972.), Krunoslav Rošin (1970.) te Željko Kosović (1970.) kao pripadnici 56. samostalnog bataljuna. Također, u susjednim Livađanima poginuo je pripadnik 151. samoborske brigade Zvonko Liktar (1968.).

Protunapad je odbijen zahvaljujući uvođenju svježih snaga na položaje u Lovskoj, motelu „Trokut“, Brezovcu Subockom, Livađanima i Donjim Kričkama. Jačina protunapada pokazala je da su hrvatske snage, nakon početnih uspjeha u ovoj fazi operacije „Orkan 91“, podcijenile protivnika. Osim sedmorice poginulih, Hrvatska vojska imala je i mnogo ranjenih pa su idući dani iskorišteni za sređivanje snaga za nastavak operacije u kojem su Korita oslobođena tek 6. prosinca 1991. godine.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja