Budi dio naše mreže

Kultura

NOVI ROMAN Slika, konjanik, sat

U siječnju 2024. objavljen je roman „Slika, konjanik, sat” autorice Rose L. Harper. Riječ je o trećem romanu hrvatske autorice Branke Martinović, magistre ekonomije i spisateljice.

Zanimljivim spotom LADO najavljuje korizmene koncerte

Ansambl LADO predstavio je spot kojim najavljuje izvođenje svog korizmenog programa. Spot je objavljen na službenom YouTube kanalu Ansambla LADO i najavljuje korizmene koncerte jedinog profesionalnog folklornog ansambla u ožujku 2024., dvije godine nakon uzastopnog izvođenja uskrsnog programa.

Ivan i Ana Tomljanović – bračni par umjetnika koji je služio Crkvi

Izložba 'San ranjenog Krista', kojom se se predstavljaju tapiserije i misna ruha, otvorena je u Narodnom muzeju Zadar. Sve izložene predmete izradili su umjetnici Ivan i Ana Tomljanović, bračni par koji je svojim umjetničkim talentom služio Crkvi, posebno Zadarskoj nadbiskupiji.

Najstariji sačuvani spomenik hrvatskog prava (852.)

Smatra se da je 4. ožujka 852. nastala Povelja kneza Trpimira. Napisana je na latinskom jeziku, ali je važna iz nekoliko razloga, a jedan od njih je taj što je to "prva domaća isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime".

Prijavite se na audiciju za predstavu "Fatimsko proročanstvo"

Pozivaju se glumci, pjevači i plesači na audiciju za predstavu "Fatimsko proročanstvo". Traže se osobe za glavne uloge i ansambl u stvaranju produkcije koja će spojiti elemente mjuzikla i opere kroz istinitu priču sakralne tematike.

Centar za duhovnost i kulturu „Ignacije“ u Zagrebu predstavio slikovnicu o životu svetog Ignacija Loyolskog

U nakladi Centra za duhovnost i kulturu „Ignacije“ u zagrebačkoj „Kavani Lav“ u četvrtak 11. siječnja predstavljena je slikovnica „Ignacije Lojolski. Nikada sam“. Riječ je o prvom izdanju Centra Ignacije, to jest, o adaptaciji biografije sveca, autora Joséa Maríje Rodrígueza Olaizole SJ, namijenjenoj mlađoj publici, ali i svima koji se interesiraju za život i djelo svetog Ignacija.

Kako su redovnici izmislili straničnike

Dok su u prošlosti redovnici pedantno prepisivali i proučavali tekstove, potreba za učinkovitim kretanjem kroz poduže sveske i vraćanje na određene dijelove postala je imperativ.

Škrinja povlastica - najveće blago Hrvatskog državnog arhiva

U u prošlotjednom Kulturogramu o Škrinji povlastica, koja ove godine obilježava 380 godina nastanka, govorila je viša arhivistica, načelnica Odsjeka za starije i vojno gradivo Hrvatskog državnog arhiva Maja Pajnić koja je i autorica opsežne monografije Škrnja povlastica. Tko ju je dao izraditi? Što se u njoj čuvalo? Zašto se otvarala s čak tri ključa i tko ih je čuvao?

U čemu je razlika između groblja i nekropole?

"U arheološkim i antropološkim istraživanjima intrigantnog svijeta pogrebnih praksi i običaja te posljednjih počivališta redovito se pojavljuju dva pojma: groblje i nekropola. Premda se često upotrebljavaju naizmjenično kao sinonimi, ova dva izraza u sebi nose ponešto različita značenja koja odražavaju povijesne, kulturne i arhitektonske kontekste u kojima se koriste. U ovom se članku nastoji proniknuti u suptilne, ali značajne razlike između groblja i nekropole, rasvjetljujući pritom njihove jedinstvene karakteristike", za Hrvatsku katoličku mrežu piše Marko Taborsky, student poslijediplomskog studija biblijskih znanosti i arheologije na Fakultetu biblijskih znanosti i arheologije u Jeruzalemu.

1 2 3 75
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja